barcelona-foodbarcelona-bezienswaardighedenbarcelona-casa-battloramblas-barcelonabarcelona-park-guell

Expositie Nederlandse kunstenaars

Locatie: Hotel Onix Rambla, Barcelona

Vijf Nederlandse kunstenaars houden vrijdag 17 maart gezamenlijk een debuut expositie in Sala Gracia van Hotel Onix Rambla in Barcelona. De redactie van Barcelona-Nu sprak met initiatiefneemster Karlijn Surminski over het ontstaan van het kunstenaarscollectief, hun debuut expositie en de toekomstplannen.

Barcelona_kis

Het ontstaan van Kunstenaars in Spanje
"Kunstenaars in Spanje (KIS) ontstond in 2016 als mogelijkheid om samen onze krachten te bundelen en exposities te organiseren. Een kunstenaar zit immers veel alleen op een atelier.” Aan het woord is Karlijn Surminski, initiatiefneemster van het KIS-collectief en een van de vijf Nederlandse kunstschilders woonachtig in en rondom Barcelona. Het vijftal Nederlandse kunstenaars bestaat verder uit Bert van Zelm, Rein de Lege, Sandra Burchartz en Monique van Steen.

Diversiteit als kracht
De vijf Nederlandse kunstenaars werken allemaal met verf en kwast op doek. Daarmee houdt alle vergelijking op: “Zoeken veel kunstenaars elkaars aanwezigheid op vanwege een identieke werkwijze of visie op de kunstwereld, in deze groep schuilt de kracht juist in de diversiteit. Ons doel is om door onze diversiteit een groter publiek aan te spreken, dan wanneer je het alleen doet, aldus Karlijn”

Barcelona_kis-kunstenaars-in-spanje

Het bonte gezelschap houd naast diversiteit, ook wel van een uitdaging: “Wij kunstenaars zijn ongelooflijk eigenwijs en niet gewend om in teamverband te werken. Gelukkig zijn wij als Nederlanders wel bekend met het Poldermodel.”

De werken van de leden, zijn even gevarieerd als het gezelschap zelf: Karlijn Surminski legt haar passie voor de mediterrane onderwaterwereld vast, Bert van Zelm wordt gefascineerd door claire-obscure. Rein de Lege legt het liefst Barcelonese café interieurs vast op doek. Sandra Burchartz maakt kunstwerken over mode. En voor sensuele vrouwenportretten in neo-pop-art stijl, zit je goed bij Monique van Steen.

Kunstwerk voor een goed doel
Naast de individuele kunstwerken, presenteren de vijf kunstenaars op hun eendaagse Art expositie in Barcelona ook gezamenlijk werk: 5 doeken (50 x 50 cm), die samen het woord ´kunst´ vormen. Het werk wordt online geveild, en vrijdagavond om 21.00 uur wordt de nieuwe eigenaar bekend gemaakt. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel: de Johan Cruijff Foundation. “Johan Cruijff was -net als wij- een Nederlander met een sterke verbinding met Spanje. De Foundation zet zich in om jeugd vooruit te brengen door beweging. Juist de kinderen die dat extra nodig hebben."

Denken in mogelijkheden
Over de toekomst van het kunstenaarscollectief is de initiatiefneemster positief. “Wij gaan er van uit dat er zich in de toekomst vele, nieuwe mogelijkheden gaan aandienen.” Benieuwd? Kom zeker even langs! Meer informatie op de website van Kunstenaar in Spanje.

Expositie KUNST
Vrijdag 17 maart 2017, 18.00-21.30 uur
Salon Gracia, Hotel Onix Rambla,  Rambla de Catalunya 24, Barcelona

Barcelona_kis-kunstenaars-in-spanje

Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video