barcelona-park-guellbarcelona-bezienswaardighedenbarcelona-foodramblas-barcelonabarcelona-casa-battlo

Middeleeuwen

Vanaf de 12e eeuw werd Catalonië uitgebreid richting het noorden, de eilanden in de Middellandse zee en het zuiden. Het graafschap van de invloedrijke familie Berenguer was hiervoor verantwoordelijk. Toen Ramón Berenguer in de 12e eeuw trouwde met de dochter van de koning van Aragón, werd het koninkrijk Catalonië samengevoegd en nam Aragón de leiding over.

Catalaanse handelsnatie
Barcelona_geschiedenis-jaume-catalonieToch behield Catalonië haar eigen bestuur. De Catalaanse Corts Catalanes onstonden, een van de eerste parlementen in Europa. Later werden Tortosa en Lleida toegevoegd aan Catalonië. In 1365 werden in Catalonië de fundamenten gelegd voor de huidige regering van Catalonië, La Generalitat de Catalunya.

Koning Jaume I
Afgevaardigden van adel, kerk en burgers kwamen samen in de Diputació del General dat langzaam politiek terrein won. In de 13e en 14e eeuw won Catalonië terrein en groeide het uit tot rijke handelsnatie. De scheepvaart bloeide op en met de Catalaanse graven van de familie Berenguer aan de macht, veroverde het koninkrijk van Aragón het gebied Valencia en de eilanden Mallorca, Sicilië en Sardinië. Onder leiding van koning Jaume I werden ook de Barcelonese stadsmuren gebouwd om wat nu barrio Gótico, de Gotische wijk genoemd wordt.

Koning Jaume I was een van de meest succesvolle Catalaanse koningen. Niet alleen richtte hij het eerste Catalaanse parlement op (Corts Catalanes) en de Generalitat (een overheidscommissie voor het parlement), hij wakkerde ook de Catalaanse economie aan en zorgde ervoor dat Barcelona een van de belangrijkste Mediterraanse handelsnaties werd. 

Catalonië floreert
Barcelona was destijds een van de belangrijkste steden van het noordelijke Middellandse Zeegebied geworden. De pest en de vele mislukte tarwe-oogsten ten spijt, werd er veel gebouwd in het Gotische Barcelona: de kathedraal de Santa Maria del Mar en het stadshuis zijn daar een voorbeeld van. Catalonië floreerde.

Barcelona_columbusHispanië
Aan deze positieve ontwikkeling kwam een eind toe de koning van Aragón in 1469 trouwde met koningin Isabel van Castillië. Als oprichter van de Inquisitie en vanwege zijn huwelijk met de Spaanse Isabel, werd het koninkrijk van Aragón (waarvan Catalonië een deel uitmaakte) onderdeel van Hispanië, Spanje. Dit betekende het einde van de Catalaanse vrijheden. Alhoewel Catalonië haar eigen wetten en gezag behield, werden deze in de eeuwen daarop stelselmatig afgebroken. De politieke macht verschoof daarbij van Aragón naar Castillië.

Christobal Colón 
In diezelfde tijd zette Christoffel Columbus in 1492, na verwoede onderhandelpogingen eindelijk voet aan wal in Amerika. Zijn ontdekking van het land aan de andere kant van de Oceaan bezorgde Spanje grote rijkdommen. Colombus ontdekte dat de wereld niet plat maar rond was en dat er dus meer land beschikbaar moest zijn. Aangezien Spanje als het centrum van de wereld werd beschouwd, werd het als ´normaal´gezien om de inheemse bevolking te beroven. De enkele Indiaanse slaven die Colombus meenam van zijn reis als geschenk aan koningin Isabel werden tentoongesteld in Barcelona. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video