barcelona-casa-battlobarcelona-foodbarcelona-park-guellramblas-barcelonabarcelona-bezienswaardigheden

Visigoten

Hispania leed onder de invallen van de Visigoten vanuit het noorden. Onder druk van de herhaalde invallen en de oplopende kosten voor de verdediging, stortte het gecorrumpeerde Romeinse Rijk langzaam in. De Visigoten, een belangrijk Germaans volk onder leiding van generaal Ataulf, wisten de Romeinen in de 5e eeuw uit Hispania te verdrijven. Zo kwam er, na bijna drie eeuwen, een einde aan de grote stabiliteit en welvaart van de Romeinen.

Barcelona_geschiedenis-Visigothic-Barchinona-k-.jpgMachtswisseling
Eurik, de koning van de Visigoten, regeerde vanaf 475 zijn koninkrijk vanuit Tolosa (Toulouse, Frankrijk). Rond 481 was hij heerser van een groot deel van Hispania. De twee eeuwen die volgden staan vooral in het teken van oorlog voeren en gebiedsuitbreiding. Pas in 584 wist de Visigotische koning Leovigild een zekere mate van eenheid te creeëren. Hij verplaatste zijn machtscentrum naar het Spaanse Toledo, de hoofdstad van zijn rijk. Alleen Cantabrië, Asturië en Baskenland in het noorden bleven daarbij zelfstandig.

Kerk en staat nauw verbonden 
Onder de Visigotische koning Recceswinth werd een rechtstelsel ingevoerd, dat gebaseerd was op de Romeinse wetten. Tegen het einde van de 3e eeuw had het Christendom- mede dankzij de Romeinen- ook het Iberische schiereiland bereikt. Onder de Visigoten werden kerkraden in het leven geroepen die de basis zouden vormen voor de nauwe verbondenheid tussen Kerk en staat in Spanje. Toen de Visigoten zich bekeerden tot het katholicisme, werden ook haar onderdanen gedwongen zich te bekeren. Niet alleen de oorspronkelijke Iberische bevolking, ook de vele Joden, die tijdens het Romeinse Rijk naar Spanje waren geëmigreerd.

Slavernij 
De grote landgoederen die eerder in handen waren van de Romeinse elite, kwamen al snel in handen van de Visigotische overheersers. Leefden de Iberische bevolking onder de Romeinen nog in vrijheid, in het Visigotische tijdperk moest de lokale bevolking massaal als slaaf werken voor haar overheersers. Dit tijdperk beperkte de bewegingsvrijheid van de Iberische bevolkingsgroep flink in. De Visigotische overheersing bracht naast de gedwongen bekering tot het catholisime, namelijk ook slavernij en een afname van de bewegingsvrijheid met zich mee. Toen in 711 de Moren het land binnenvielen, was de lokale bevolking in eerste instantie opgelucht en blij met haar hernieuwde vrijheid.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video