barcelona-foodramblas-barcelonabarcelona-bezienswaardighedenbarcelona-casa-battlobarcelona-park-guell

Bici: Barcelona vanaf een tweewieler

Het zonnige klimaat, de vele fietspaden en het relatief platte stadscentrum maken van Barcelona een uitstekende fietsstad. Fietsen in Barcelona wordt steeds populairder. Kwam je een aantal jaren geleden nog nauwelijks een fietser tegen, nu zijn fietsen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Hoe kom je aan een fiets?,  Zijn die handige rood met witte Bicing-fietsen ook voor toeristen bestemd? en Welke regels gelden er eigenlijk? Een korte introductie over Barcelona vanaf een tweewieler.

Barcelona_ov-bike.jpgBicing
De rood met witte Bicing-fietsen die je overal in Barcelona ziet rijden, zijn NIET bestemd voor toeristen. Bicing is speciaal bedoeld voor de stadsbewoners om zich binnen het centrum snel te kunnen verplaatsen. Het is helaas niet mogelijk om een Bicing kaart te kopen als je niet als inwoner staat ingeschreven in de gemeente. Meer info op: Bicing.

Fietsverhuur 
Niet getreurd: er zijn voldoende mogelijkheden om Barcelona vanaf een tweewieler te bekijken. Ben je voor een weekend, korte vakantie of steden trip in Barcelona, dan kun je bij een flink aantal fietsverhuur bedrijven eenvoudig een fiets huren. Enkele aanraders zijn: 

*Budget Bikes
Het fietsverhuur bedrijf in een zijstraat van Las Ramblas verhuurt  200 oranje fietsen. De Nederlandse eigenaar Ron van Melick opende Budget Bikes in 2006 en is sindsdien zeer populair onder Nederlandse toeristen.

* Green Bikes
Het fietsverhuur en -reparatie bedrijf in een zijstraat van Plaza St. Jaume verhuurt groene fietsen. De Australische eigenaar opende Green Bikes in 200X. Wie van fietsen houdt, mag deze plek absoluut niet overslaan. Alles in deze hippe winkel straalt een grote liefde voor fietsen uit. 

Barcelona Fietstocht met gids
Ook kun je een fietstour maken langs de belangrijkste hoogtepunten of juist minder bekende plekjes van Barcelona onder begeleiding van een Nederlandstalige gids. Boek je fietstour bij: 

* Baja Bikes
Het fietstour bedrijf BajaBikes ontstond in 2005. De Nederlandse eigenaar Eric Castien was één van de pioniers onder de Nederlandse fietsverhuur en fietstourbedrijven in Barcelona. Wat begon als een eenmanszaakje, waarbij Eric de toeristen zelf vanaf de Baja Beach Club aan het strand van Barceloneta rondtoerde langs de toeristische hoogtepunten van de stad, is uitgegroeid tot een pan-Europees wandel-, fiets- en GPS tourbedrijf. Zeer populair onder Nederlandse toeristen.

* Cruising Barcelona 
Wie de hoogtepunten van de stad inmiddels wel kent en liever de minder bekende plekjes opzoekt kan terecht bij Cruising Barcelona. De Nederlandse fietskoerier Mahrou Raisani neemt je sinds 200X mee naar de onbekende plekken van de stad. Op een luxe beachcruiser wel te verstaan!

Fietsregels
Dat Barcelona steeds populairder wordt als fietsstad, wil nog niet zeggen, dat alles zomaar veroorloofd is. De gemeente van Barcelona heeft algemene fietsregels opgesteld waar fietsers zich aan moeten houden. Negeer je deze, dan staat je een fikse boete te wachten. Een gewaarschuwd fietser, telt voor twee:

* WEGGEBRUIK
Gebruik maken van de fietspaden is verplicht. Ontbreekt het fietspad, ga dan de autoweg op. De stoep is er alleen bij afwezigheid van een fietspad en autoweg en mag slechts gebruikt worden als er tenminste drie meter voetgangerspad overblijft.

* FIETSACCESOIRES
Een fietsbel en goed werkend voor- en achterlicht zijn verplicht. Buiten de stad dien je ook een fietshelm te dragen. In de stad zelf wordt het aangeraden, maar is het niet verplicht.

* FIETSENSTALLING
Fietsen mogen niet zomaar her en der gestald worden. Ook vastmaken aan andere fietsen, palen of een stoplicht is niet toegestaan. Houd daar rekening mee. 

*FIETSSLOT
Zorg voor een degelijk fietsenslot. Fietsen zijn gewild. In een grote stad als Barcelona kun je dus beter het zekere voor het onzekere nemen. 

*FIETS IN OPENBAAR VERVOER
Tijdens spitsuur is een fiets in de metro verboden. Daarbuiten, in het weekend en in de zomervakantie is een fiets hier wel toegestaan. Een kleine, opgeklapte vouwfiets is wel toegestaan. In de regionale FGC-treinen is een fiets altijd toegestaan. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video