barcelona-bezienswaardighedenbarcelona-park-guellbarcelona-casa-battloramblas-barcelonabarcelona-food

El Raval: immigrantenwijk pur sang

Als je diverse etniciteiten wilt leren kennen, hoef je daar tegenwoordig niet meer de hele wereld voor af te reizen. Ook in een stad als Barcelona vind je een grote verscheidenheid aan culturen. Mensen uit ruim 60 verschillende culturen wonen her en der verspreid over de Catalaanse hoofdstad. Mocht je je interesse niet kunnen bedwingen, trek dan de immigrantenwijk El Raval in.

Barcelona_wijken---Rambla-del-Raval-k.jpgMigrantenwijk
Pakistanen, Chinezen, Hindoestanen, Zuid-Amerikanen of Marokkanen. Je vindt ze er allemaal en nog veel meer. Bovendien bespaar je jezelf zo een dure wereldreis. El Raval is een migrantenwijk pur sang en dat is niet slechts iets van de laatste jaren. Toen in de 14e eeuw de Middeleeuwse stad Barcelona ging uitbreiden was El Raval (lees: de buitenwijk) het eerste uitbreidingsproject van Barcelona. De wijk bevindt zich tussen de Ramblas en Parallel en ontstond als eerste na El Gòtic, nog vóór het ontstaan van de wijk El Born. 

Catalaanse boeren & Spaanse migranten
Ten tijde van de verstedelijking en de Industriële revolutie, trokken de Catalaanse boeren uit het achterland met grote getale Barcelona in op zoek naar fabriekswerk. Velen daarvan vestigden zich in de nieuwe stadswijk El Raval. Vele eeuwen later, in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, toen de Catalaanse economie als motor van de Spaanse economie diende volgden ook arme Spanjaarden uit andere delen van Spanje hun voorbeeld. De eerste immigrantenstroom was dan ook voornamelijk een nationale immigrantenstroom. Nog altijd wonen er veel Spanjaarden uit andere delen van Spanje in Barcelona.

Chinatown
Drugs, hoeren en nachtelijk overlast. Dat vond je als je de wijk El Raval, het Chinatown van Barcelona in de jaren´20 van de vorige eeuw, introk. Chinezen waren er echter nauwelijks te vinden. De stadswijk kreeg de bijnaam, nadat een journalist in een van zijn werken, het armoedige leven en de slechte levensomstandigheden in de wijk vergeleek met buitenlandse Chinatowns in andere landen. Het was een plek waar je niet moest komen, want het was er gevaarlijk en onguur. 

Berbers, Bollywood & Shoarma 
Het slechte imago veranderde pas na de Olympische Spelen, die in Barcelona in 1992 plaatsvonden. Het was het startschot van een flinke emigratiestroom. Zo hebben zich in de laatste twee decennia ruim 60 nationaliteiten in Barcelona gevestigd. Europeanen, Noord-, Midden- en Zuid-Amerikanen, maar ook Aziaten en enkele Oceaneërs. Op zoek naar een beter leven, economische onafhankelijkheid of verhoging van hun levenskwaliteit, vonden velen wat ze zochten in de zonnige kuststad in Zuid-Europa. Dat merk je ook in el Raval. De hoeveelheid berberkappers, bollywoodgangers en shoarmatenten zouden je bijna doen vergeten dat je in Europa bent.

Kunst & Designhotels
Toen in 1995 het museum voor Moderne Kunst (MACBA) werd geopend, betekende dit een opleving voor de wijk. De wijk kreeg haar eigen Rambla en langzaamaan keerden de Catalaanse en Spaanse bevolking weer terug in de wijk. Nu is El Raval een prettige mix van immigranten, locals en toeristen. Overdag is het heerlijk toeven op een van de banken aan de Rambla del Raval. Een mooie foto samen met El Gato (lees: de kat), het bronzen beeld dat beeldend kunstenaar Botello in Barcelona liet plaatsen is één van de topattracties onder toeristen. Ook een bezoekje aan het MACBA of neerstrijken op een van de vele terrasjes die El Raval rijk is, mag beslist niet worden overgeslagen. Logeren kan er prima in het luxe designhotel en je vind er diverse kunstcentra in voormalige kloosters. Je kunt je er ook laten verleiden door de gerechten uit de vele wereldkeukens die de wijk rijk is. 

Het mekka van de Pakistanen
De laatste jaren is het aantal Pakistanen in Barcelona sterk toegenomen. Velen trekken naar Barcelona om er een 24-uurswinkel of fruitzaak te starten. Even´water, iets lekkers of fruit halen bij de Paki´ is dan ook een ingeburgerd begrip onder de Barcelonezen geworden. Aangezien het hoofdkantoor van de Pakistaanse belangenorganisatie zich in El Raval bevindt en de gemeente Barcelona voor deze wijk toestemming gaf voor de opening van moskeeën, wordt El Raval tegenwoordig ook wel als het Mekka van de Pakistanen beschouwd. Alhoewel dit een van de grootste immigrantengroepen is van het moment, zijn er echter ook veel andere culturen te vinden in dit stadsdeel. Als toerist of local nietsvermoedend een Bollywood bruiloft gadeslaan bijvoorbeeld is in El Raval eerder regel dan uitzondering. Een ding is zeker: dit is de wereld in het klein!   

Bezienswaardigheden:
Rambla del Raval
El Gato  
MACBA 

Hoe kom je er? 
Wijk: El Raval
Metro: L3 (Drassanes)   

Barcelona_wijken---Rambla-del-Raval-g.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video