barcelona-casa-battlobarcelona-park-guellramblas-barcelonabarcelona-foodbarcelona-bezienswaardigheden

El Gòtic: het kloppende hart van de stad

Barri Gòtic, de gotische wijk, is het historische centrum van Barcelona en wordt wel eens het Barcelona van weleer genoemd. In feite is de stad Barcelona, zoals wij haar nu kennen, een aaneenschakeling van aangesloten dorpen. Het feitelijke Barcelona beperkt zich echter tot het district Ciutat Vella (lees: oude stad), waarvan de Gotische wijk het centrum vormt. De rest is later aangebouwd of samengevoegd. El Gòtic mag dan ook met recht het kloppende hart van de stad genoemd worden. 

Barcelona_wijken_Barri-Gotick.jpgBàrcino
Tussen 15 en 10 voor Chr. stichtte de Romeinse keizer Octavio Augustus (27 voor Chr-14 na Chr.), onder de verdediging van Cayo Julio César, de Colonia Lulia Augusta Faventia Paterna Barcino. Kortweg: Bàrcino genoemd. Het diende in de 1e eeuw voor Chr. als strategisch knooppunt, waarin Vía Augusta en de Middellandse Zee samen kwamen en werd vooral gebruikt als handelsgebied vanwege de gunstige belastingen. Bàrcino had destijds een omvang van 12 hectare en een doorsnede van 1,5 kilometer en bevond zich bovenop de Tàber berg. Het geheel werd omringd door een stenen verdedigingsmuur.  

Het ontstaan van Barcelona
In de Middeleeuwen werd de oude stad verder uitgebouwd op de overgebleven Romaanse resten. Zo ontstond het district Ciutat Vella (lees: oude stad), waar de gotische wijk onderdeel van uitmaakt. Naast het historische centrum, bestaat het district Ciutat Vella, ook uit de wijken El Raval, El Born en La Barceloneta. Ook het oude gedeelte van de haven van Barcelona behoort tot het oude stadsgedeelte, dat loopt van La Rambla tot Via Laietana en van de haven van Barcelona tot de Ronda de Sant Pere.  

Diverse stadsnamen passeerden de revue- waaronder Barchinona, Barcalona, Barchelona en Barchenona, tot in 1329 de naam Barcelona voor het eerst op het stadsembleem verscheen. Over het ontstaan van de naam bestaan vele legendes. Een van de mythische legendes laat zien hoe Hércules in zijn zoektocht naar een verloren schip Barca Nona (het negende schip) aan de rand van de berg Montjuïch de stad Barcanona heeft genoemd, met hulp van Hermes, de god van handel en kunst. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Vast staat dat de Catalaanse stad pas in de middeleeuwen voor het eerst voluit Barcelona werd genoemd. 

Toeristisch centrum
Nog altijd vind je in de kleine, smalle straatjes van de Gotische wijk eeuwenoude Middeleeuwse en Romaanse straten en gebouwen terug. In deze wijk duik je letterlijk de geschiedenis in. In Barri Gòtic vind je dan ook veel monumenten en bezienswaardigheden. De gotische wijk is niet alleen de oudste wijk van de stad, maar vormt - net als de overige wijken uit het Ciutat Vella district- ook het toeristische centrum van Barcelona. Het district biedt een zeer uitgebreid aanbod van winkels, restaurants en nachtleven, variërend van leuke café´s tot chique nachtclubs.

Hoogtepunten van de wijk:
* Kathedraal van Barcelona
* Catalaanse parlement en stadhuis op Plaza Sant Jaume I
* Plaça Reial
* Temple d´August
* La Rambla
* Els Quatre Gats

Hoe kom je er? 
Wijk: El Gòtic
Metro: L3 (Drassanes) of L4 (Jaume I) 

Barcelona_wijken_Barri-Goticg2.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video