barcelona-foodbarcelona-bezienswaardighedenbarcelona-park-guellramblas-barcelonabarcelona-casa-battlo

L´Eixample: de eerste uitbreiding van Barcelona

De wijk l´Eixample wordt wel eens gekscherend het New York van Zuid-Europa genoemd, want Eixample is, net als de big Apple, opgebouwd uit manzanas. Deze achthoekige woonblokken geven de ruime wijk het karakteristieke gezicht van een grote metropool. l´Eixample (lees: uitbreiding) is dan ook de meest dichtbevolkte wijk van Barcelona en zelfs van heel Spanje. 

Barcelona_wijken--l-eixamplek2x.jpgStadsuitbreiding               
Tijdens de eerste helft van de Industriële revolutie zag Barcelona er nog precies zo uit als in de Middeleeuwen. Door de verstedelijking-die in vele Europese steden plaatsvond- begon ook Barcelona al snel uit zijn voegen te groeien. Nergens was de situatie zo delicaat als in Barcelona. De middeleeuwse stadsmuren, de slechte verbinding met de omliggende agrarische dorpen, het feit dat alle terreinen buiten de stadsmuren militair bezit waren, de conservatieve politieke situatie en het snelgroeiende ruimtegebrek vanwege het te snel toenemende aantal fabrieken.

Dit alles maakte een strategische stadsuitbreiding meer dan noodzakelijk. Toen tussen 1854 en 1856 een progressieve regering aan de macht kwam, ontstond er ruimte voor de aanleg van het huidige Barcelona. De allereerste stap daartoe was de goedkeuring van het grotendeels afbreken van de middeleeuwse stadsmuren. Daarna volgende het masterplan van de stedenbouw en tot slot de bouw van de Modernistische woonwijk.  

Plan Cerdá
L´Eixample, het centraal gelegen deel van de stad met een oppervlakte van 7,46 km2 werd ontworpen door de Catalaanse architect en stedenbouwkundige Ildefonso Cerdá. Zijn tijd ver vooruit, bedacht hij in het begin van de 19e eeuw de stadswijk van de toekomst om Barcelona met beleid uit te breiden. Cerdá ontwierp een concept van overzichtelijke, brede, rechte straten met achthoekige woonblokken, waarbij rekening werd gehouden met het toekomstige verkeer, een gezonde woon- en leefomgeving, het aanleggen van groene tuinen en parken binnen de woonwijken, plaatselijk overdekte markten, een evenwichtige distributie van service en diensten voor de inwoners en een apart industrieel terrein.

Dat was het concept, zoals het nieuwe Barcelona er volgens Cerdá uit moest zien. Hij was er van overtuigd dat steden in eerste plaats gemaakt worden voor haar inwoners en dat het bouwen van onleefbare woningen en grote fabrieken in woonwijken de sociale en fysieke gezondheid van de bewoners geen goed zou doen. Ook zag hij een stadswijk voor zich, waarin zowel de elitaire klasse als de fabrieksarbeiders zich thuis zouden voelen. 

Voorgevels
De Catalaanse architect en bouwkundige diende zijn bouwplan voor de nieuwe stadswijk al in 1855 in. Het plan werd direct goedgekeurd door de gemeente van Barcelona. Toch duurde het nog tot 1863 voordat hij uiteindelijk tot de bouw over kon gaan. Reden daarvoor was dat de upper class die veel rijkdom en macht bezaten in die tijd, niet tussen de arbeiders wilde wonen. Uiteindelijk gingen ze toch akkoord, omdat ze zich mochten onderscheiden door het aanbrengen van indrukwekkende voorgevels. Zelf kon hij naar zijn geld fluiten. Ildefonso Cerdá werd niet betaald voor zijn werk. Wel wordt de stedenbouwkundige, sinds zijn dood, in Spanje beschouwd als het meesterbrein van de moderne stedenbouw. 

Modernistisch openluchtmueum                    
Nadat Cerdá in 1876 overleed, gingen diverse architecten volop met het prestigieuze bouwproject aan de slag. De rijke versiering van ronde vormen, sierlijke voorgevels en uitbundige bloemmotieven zijn kenmerkend voor het Catalaanse modernisme, dat eind 19e eeuw ontstond als variant op de Franse art nouveau en Duitse jugendstil kunststromingen uit die tijd. Nog steeds is L´eixample dé plek om van het Catalaanse modernisme te genieten.

De stadswijk l´Eixample is opgedeeld in twee woongebieden, Eixample Esquerra (linkerkant) en Eixample Dreta (rechterkant), die worden gescheiden door Passeig de Gràcia, de duurste winkelstraat van Spanje. Deze deftige winkelpromenade met haar modernistische straatlantaarns is op zich al een lust voor het oog. Middenin de wijk vind je la Sagrada Família, het meesterwerk van de bekendste modernistische architect Antoní Gaudí. Hier vind je ook andere bekende modernistische huizen zoals Casa Battló en Casa Milà. In feite is Eixample een groot modernistisch openluchtmuseum.  Sant Antoni Binnen l'Eixample is de wijk Sant Antoni, rond de Mercat de Sant Antoni, uitgegroeid tot een echte hotspot. Leuke café's, clubs en restaurantjes en niet te vergeten winkeltjes waar de eigenaars zelfgemaakte kunst en snuisterijen verkopen geven de wijk een speciale kleur.

Gayxample           
Tegenwoordig draagt l´Eixample ook de bijnaam gayxample. in Eixample Esquerra (links) bevindt zich namelijk het mekka van de Gaywereld van Barcelona. Dit gedeelte van de wijk is speciaal bestemd voor de gay-scene en het gay toerisme. Hier vind je diverse homo- en lesbo-uitgaansgelegenheden, hotels, café´s, sauna´s en ook winkels speciaal afgestemd op gay publiek. Hier vieren gays uit alle uithoeken van de wereld op een respectvolle manier feest met elkaar. In sommige uitgaansgelegenheden worden ook hetero´s toegelaten.  

Bezienswaardigheden:

Passeig de Gràcia

Eixample Esquerra

 La Ronda de Sant Antoní
 La Plaza Gaudi

Eixample Dreta

 La Sagrada Familia
 La Casa Milà
 La Casa Batllò
 La Rambla de Cataluña
 La Plaza de Cataluña
 el Teatro Nacional de Cataluña
 el Auditorio de Barcelona
 la Plaza de Toros monumental
 la Casa de les Punxes
 La Plaza de las Glorias Catalanas
 La Plaza de Francesc Macià

Hoe kom je er?
Passeig de Gracià
Metro: L1/L3 Passeig de Gracià

Wijk: Eixample Esquerra
Metro: L1/ L3

Wijk: Eixample Dreta
Metro:   

Barcelona_wijken--l-eixampleg.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video