barcelona-bezienswaardighedenbarcelona-park-guellramblas-barcelonabarcelona-foodbarcelona-casa-battlo

Antoni Gaudí

Bij een stedentrip naar Barcelona kun je er niet aan ontkomen: Antoni Gaudí. Door de stad verspreid kom je verschillende bezienswaardigheden tegen die door deze bijzondere architect zijn ontworpen. Maar wie was hij eigenlijk? Wat deed hij zoal? En waarmee is Gaudi zo bekend geworden?

Antoni Gaudí is een Catalaan in hart en nieren. Hij werd op 25 juni 1852 geboren in Catalonië en was de jongste van vijf kinderen. Al jarenlang bestaat er onenigheid over de precieze geboorteplaats. Sommigen beweren dat hij is geboren in Reus, anderen beweren dat hij is geboren in het naburige dorpje Riudoms. Hier zijn geen bewijsstukken van. Wel is het zeker dat hij naar school ging in Reus en opgroeide in deze omgeving.

Barcelona_antoni-gaudi

Reuma
Als kind al leed hij aan reuma en moest daarom vaak thuisblijven. Zijn vader was kopersmid en Gaudí hielp zijn vader af en toe in de werkplaats. Om de pijn aan zijn gewrichten te verlichten, trok hij er vaak op uit in de natuur en werd zo een echte natuurliefhebber. Ondank de reuma, lukte het hem wel om toch middelbaar onderwijs te volgen in een oud klooster Sant Francesc waar hij al vroeg uitblonk in geometrie. Hij was dan ook pas 13 jaar oud toen hij al tekeningen maakte voor het tijdschrift ‘El Arlequin’.

Architectuur
Toen Gaudi zeventien jaar was, vertrok hij samen met zijn broer, die medicijnen zou gaan studeren, naar Barcelona om daar aan zijn studie architectuur te beginnen. Zijn vader verkocht zijn bezittingen in Reus zodat hij de studie van zijn zoons kon financieren en trok bij hen in. Gaudí was niet de beste student, maar kon in 1878 toch afstuderen en zichzelf ‘architect’ noemen.

Barcelona_Handtekening-Gaudi

Bij het afstuderen van Gaudí werd er door de schooldirecteur gezegd “He aprobado a un loco o a un genio”. Dit betekent “Ik heb een gek of een genie laten slagen”. Al snel werd duidelijk dat het laatste het geval was. Om een beetje bij te verdienen in zijn studententijd werkte hij bij verschillende architecten en viel daar op door zijn eigenzinnigheid. Eén van de architecten waar Gaudí voor werkte, was Francisco Paula de Villar, de ontwerper van het oorspronkelijke plan van de Sagrada Familia. Niet wetende dat Gaudí later zijn ontwerp af zou maken!  

Barcelona_sagrada-familia

Liefde voor natuur en geloof
Natuur was voor Gaudí heel belangrijk. Al vanaf jongs af aan vond hij het prachtig om er op uit te gaan en de natuur te ontdekken. In zijn werk laat hij zich inspireren door de natuur en werd daarmee de grondlegger van de organische architectuur: een stijl die onder andere onder de art nouveau/jugendstil valt. De stijl is onder andere te herkennen aan de zwierige en golvende bogen, iets wat je ook veel terugziet in de natuur. Zo zei Antoni Gaudí: “Er zijn geen rechte lijnen of scherpe hoeken in de natuur. Daarom zouden gebouwen geen rechte lijnen of scherpe hoeken moeten hebben.”

Niet alleen natuur was voor Gaudí zeer belangrijk, maar ook hechte hij veel waarde aan geloof. In zijn jongere jaren was hij lid van een vrijmetselarij, maar later besloot hij dat hij toch meer voelde voor het katholieke geloof. Hij zei zijn lidmaatschap bij de vrijmetselarij op en sloot zich aan bij de katholieke kerk.  

Handen wassen met brood?
Gaudí was niet iemand die zich persoonlijk heel goed verzorgde. Doordat hij al vanaf jongs af aan, aan reuma leed en vaak lichamelijke klachten had, besloot hij om vegetarisch te eten. Hier sloeg hij echter zo in door dat hij soms bijna niks at en tijden aan het vasten was. Zijn naasten smeekten hem om anders te gaan leven. Zo hield hij bijvoorbeeld altijd de helft van zijn maag leeg zodat er nog ruimte was voor God. Ook zijn lunchritueel was bijzonder te noemen. Voordat hij aan zijn lunch begon, waste hij zijn handen met water, droogde ze af en schrobde ze vervolgens schoon met broodkruimels.

Antoni Gaudí leefde voor zijn werk. Hij was populair onder veel architecten en kunstenaars en kreeg de kans om voor veel grote opdrachtgevers te werken. Hij had geen kinderen en is uiteindelijk nooit getrouwd. Ondanks dat hij met zijn werk veel verdiende, leefde hij erg sober.  

Barcelona_Sagrada-Familia

Maar toen...
De grootste en laatste opdracht die Antoni Gaudí kreeg was de wereldberoemde Sagrada Familia. Hij werkte dag en nacht aan de bouw van deze gigantische kerk. Er gingen zelfs geruchten dat hij zou wonen in de kerk. Op 7 juni 1926 wandelde Gaudí naar de Sagrada Familia om weer een dag te werken. Op weg hiernaartoe werd hij aangereden door een tram die zonder te stoppen doorreed. Doordat Gaudí in deze tijd er altijd nogal sjofel uitzag, dachten voorbijgangers dat ze met een armoedige man te maken hadden. Niemand had door dat het om de wereldberoemde architect Gaudí ging en taxi’s weigerden hem naar het ziekenhuis te brengen.

De werknemers bij de Sagrada Familia kregen het vermoeden dat er iets gebeurd moest zijn en gingen naar Antoni Gaudí op zoek. Ze troffen hem aan in een armenhospitaal waar Gaudí weigerde om naar een kliniek gebracht te worden. Hij vond dat hij thuishoorde tussen de armen. Drie dagen later, op 10 juni 1926, overleed Antoni Gaudí aan zijn verwondingen. Hij is uiteindelijk 73 jaar geworden en ligt begraven in de crypte van de Sagrada Familia. Hij ontwierp nog veel meer bekende bezienswaardigheden in Barcelona zoals Parc GüellCasa Batlló en Casa Milà.

Barcelona_Casa_Mila-gaudi

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video