barcelona-park-guellbarcelona-casa-battlobarcelona-foodbarcelona-bezienswaardighedenramblas-barcelona

Romeinse tijd

Via de haven van Empúries begonnen de Romeinen- rond 200 v. Chr.- aan hun brute veroveringstochten. Ze legden de Iberische bevolking al snel hun Latijnse taal, wetten en structuren op. De rechte wegen, bruggen en aquaducten, amfitheaters, stedelijke stratenplannen en de op het Latijns gebaseerde Spaanse taal, zijn hiervan het levende bewijs.

Barcelona_geschiedenis_romijnen-k.jpgRomeinse provincies
Toen het Iberische schiereiland onder volledige Romeinse controle stond, werd het gebied opgesplitst in Romeinse provincies Baetica, Tarraconensis en Lusitania (Portugal), met hoofdsteden Corduba (Córdoba), Tarraco (Tarragona) en Augusta Emerita (Mérida). Ook de steden Hispalis (Sevilla), Legio (León), Pompaelo (Pomplona) en Caesar Augusta (Zaragoza) werden door de Romeinen gesticht.

Gouden tijdperk
Het ging de Romeinse gemeenschap in Hispania (Spanje) voor de wind. Rome verscheepte eeuwenlang de rijke opbrengst aan goud en zilver uit de Spaanse mijnen huiswaarts naar Rome. De elite, die afstand hield van de Iberische bevolking, bracht bestuurders voort als de keizers Trajanus en Hadrianus.

Hispania Interior
Rond het einde van de 1e eeuw v. Chr. vormde Tarraco (Tarragona) de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Interior. Destijds was de stad een van de belangrijkste politieke en religieuze centra van Hispania. De Romeinen introduceerden het chistendom in Spanje. Tot op de dag van vandaag liggen in Tarragona en de wijde omgeving Romeinse gebouwen en ruïnes, als aandenken van de Romeinse overheersing. Ook in Barcelona zijn enkele overblijfselen te bekijken. Het Romeinse rijk hield zo´n 500 jaar stand, tot ze in de 5e eeuw v. Chr. werd verdreven door de Noordelijke Visigoten. 

tarraco-tarragona 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video