barcelona-foodbarcelona-park-guellramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-bezienswaardigheden

Modernisme

Na eeuwenlange afbraak, kwam er langzaam maar zeker een positieve ontwikkeling op gang voor de landbouw en handel in CataloniŽ en Barcelona. In de tweede helft van de 19e eeuw vormde CataloniŽ zelfs de spil van de Spaanse industriŽle revolutie. CataloniŽ werd- vanwege haar snelgroeiende textielproductie- gezien als de fabriek van Spanje†en Barcelona groeide uit tot een belangrijke politieke en economische stad.

Barceloneze industrialisatie†
Barcelona_modernismeIn deze tijd werd veel geld geÔnvesteerd in nieuwe fabrieken en werd Barcelona uitgebreid met nieuwe wijken. De fabrieken, apotheken, wijnkathedralen en dergeljke die destijds ontstonden werden allen gebouwd in een locale stijl, het sierlijke Catalaanse modernisme, vierde hoogtij. Door de economische groei ontstonden ook nieuwe Catalaanse ideologiŽn. De nieuwe Catalaanse kunststroming werd destijds gemengd ontvangen. De industriŽle elite, genoot van de nieuwe gebouwen, maar was minder geanimeerd van de context waarin deze kunststroming ontstond: het ontstaan van het Catalaanse onafhankelijkheidsgedachte. Hun afzetmarkt was namelijk gericht op heel Spanje.

Catalaanse onafhankelijkheid†
De kunstzinnige en intellectuele elite streefde een onafhankelijk CataloniŽ na. Deze afscheidingsbeweging kwam voort uit onvrede over het gebrek aan Spaanse vooruitgang, terwijl in de rest van Europa volop vooruitgang geboekt werd. Daarnaast was het voor de Catalanen ook een missie om haar eigen taal- het Catalaans- te kunnen spreken.

Catalaanse modernisme
Het Catalaanse Modernisme kreeg vorm in 1888 tijdens de eerste wereldtentoonstelling in Barcelona, maar raakte al snel weer uit de mode. Na 1910 werd er nog nauwelijks gesproken over deze Catalaanse nieuwe kunststroming. Toch zijn er in Barcelona veel erfstukken van het Modernisme bewaard gebleven.†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video