barcelona-casa-battlobarcelona-park-guellramblas-barcelonabarcelona-foodbarcelona-bezienswaardigheden

1888: eerste Wereldtentoonstelling in Barcelona

In 1888 vond in Barcelona de eerste Wereldtentoonstelling plaats. Hiermee kwam Barcelona op de wereldkaart te staan. Toch was het vooral het land Spanje wat hiervan profiteerde.

Arc de Triumf
Speciaal voor de eerste Wereldtentoonstelling werd destijds de Arc de Triumf gebouwd. Dit monument was bedoeld om te laten zien hoe belangrijk de Spaanse militaire macht was.

Militair machtsvertoon
De Arc de Triumf leidde namelijk rechtstreeks naar het Parc de la Ciutadella. Wat nu een stadspark is, was destijds een baken van militair machtsvertoon. Hier hield het Spaanse leger controle over de stad Barcelona. Het militaire terrein lag net buiten de stad Barcelona en liet niet toe dat het Catalaanse nationalisme opnieuw opkwam. Barcelona was immers onderdeel van Spanje en dat bleef het.†

Verborgen stad†
Om de verdediging kracht bij te zetten, werd een groot deel van de oude stadswijk Born, het gedeelte waar de onafhankelijkheidsstrijd werd gevoerd in 1714 letterlijk onder de grond begraven. Door dit gedeelte te laten verdwijnen was daarmee het bewijs van CataloniŽ als onafhankelijke stad met de vloer gelijkgemaakt.

Jarenlang heeft dit verborgen stadsgedeelte geen deel uit mogen maken van het Catalaanse democratische erfgoed. Pas in 2013 is in El Born het Centre Cultural geopend, waarin het bewijs van een onafhankelijk Catalaanse staat, aan iedereen die het wil zien tentoongesteld wordt.

1888
Toch was het niet allemaal kommer en kwel. In 1888 maakte de wereld tijdens de wereldtentoonstelling in Barcelona voor het eerst ůůk kennis met het Modernisme, Barcelona en CataloniŽ.†

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video