barcelona-park-guellbarcelona-bezienswaardighedenramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-food

21e eeuw: Barcelona Nu

De geschiedenis van Barcelona strekt zich uit over een tijdperk van ruim 4000 jaar. Wat begon als een kleine tijdelijke vestiging in het stenen tijdperk (neolítico) is inmiddels uitgegroeid tot een populaire moderne metropool, die jaarlijks vele miljoenen toeristen en congresgangers van over de hele wereld trekt.

Multicultureel
Barcelona_geschiedenisDe grote migrantenstroom die op gang kwam na de Olympische Spelen in 1992 heeft van de stad Barcelona een metropool gemaakt. De stad wordt door haar multiculturele etniciteit als ´de wereld in het klein´ beschouwd. Niet alleen wonen hier veel Midden en Zuid-Amerikanen, ook Noord-Amerikanen, inwoners van Noord- en Zuid Europese, Afrikaanse en Aziatische landen leven hier gemoedelijk samen. Chinezen, Pakistanen en een groeiend aantal Russen lopen aan kop wat migratie naar Barcelona betreft.  

Economische crisis
De Economische Crisis die in 2008 van start ging heeft veel lokale bevolking hard geraakt. Nog altijd zijn de gevolgen van de ergste economische crisis tot nu toe te merken. Met ruim 25% werkloosheid, en onder jongeren zelfs 50%, trekt een grote groep jong afgestudeerden naar het buitenland op zoek naar een betere toekomst. De aanvraag bij de voedselbank en het kerkelijke initiatief Charitas is niet bij te houden en overal komen de reserves in zicht. Tegelijkertijd komen er voor het eerst- sinds vijf jaar- voorzichtige berichten binnen van een mogelijk herstel van de economische crisis.

Smart City 
Barcelona komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws als mogelijk centrum voor Europese Smart City. De Mediterraanse stad is bezig in het nieuwe Technologische tijdperk een stepping stone te worden voor informatie- en communicatie technologieën. Er wordt dan ook flink geïnvesteerd in bedrijven zoals Cybernarium, het opzetten van een eigen bedrijf en technologische startups. 

barcelona-smart-city 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video