Officiële vakantie- en feestdagen in Barcelona
Barcelona viert - door het jaar heen - de nodige officiële vakantie- en feestdagen. Net als in Nederland zijn de meeste winkels en banken dan gesloten. In de zomermaand augustus zijn daarnaast ook een groot aantal restaurants gesloten. Die maand vieren de Barcelonezen namelijk zelf vakantie.
De volgende feestdagen wisselen in Spanje jaarlijks van datum: Goede Vrijdag, Pasen (Semana Santa), Pinksteren en Hemelvaart. Daarnaast kent de Catalaanse havenstad de volgende vaste officiële feestdagen. Hier staan ze allemaal handig voor je op een rij. Zo weet je op vakantie precies waar je aan toe bent:
1 Januari: Año Nuevo (Nieuw jaar)
Traditioneel wordt het nieuwe jaar in Barcelona ingewijd met 12 witte druiven (vanaf 24.00 uur, elke klokslag één), een glaasje cava(Catalaanse champagne) en natuurlijk het dragen van rode lingerie om geluk af te dwingen voor het nieuwe jaar. Vuurwerk komt er nauwelijks aan te pas.
6 Januari: Reyes (Drie koningen)
Wat Sinterklaas voor Nederlandse kinderen is, is Reyes voor de Spaanse. Die dag worden alles Spaanse kinderen namelijk verwend met cadeautjes. Ouders worden daarbij als hulp-koningen ingeschakeld. De pakjesavond is in het leven geroepen om de aankomst van de drie wijze koningen uit het Oosten- Caspar, Melchior en Balthasar- in Betlehem te herdenken. De avond vooraf trekken de drie koningen in een feestelijke optocht door de straten van Barcelona en gooien ze families met kleine kinderen langs de kant van de weg snoepgoed toe. Menig gezin neemt een ladder mee een glimp van de koningen op te kunnen vangen.
16-21 Februari: Carnaval (Carnaval)
Half februari vind in Barcelona jaarlijks het plaatselijke carnaval plaats. Het feest duurt vier volle dagen. Dat Barcelona inwoners heeft uit de hele wereld, komt tijdens de jaarlijkse optocht langs het strand goed tot uiting.
19 Maart: Sant José/Dia de los Padres (Vaderdag)
Deze dag staat in Spanje bekend als Vaderdag. Volgens de Rooms-Katholieke kerk, is het de dag waarop José de Nazaret, de vader van Jezus Christus wordt vereerd. Op deze dag worden de vaders in de familie niet alleen vereerd, maar ook bedankt voor hun invloed op de opvoeding van hun kinderen. Vaderdag is in Spanje een feestdag. Moederdag daarentegen niet.
April: Semana Santa*
In deze week wordt in Spanje op verschillende stilgestaan bij de kruisiging, de dood en de herrijzenis van Jezus Christus.
5 April: Jueves Santo (Heilige Donderdag)*
6 April: Viernes Santo (Goede Vrijdag)*Op Goede Vrijdag vinden in het centrum van Barcelona processies plaats om de kruisiging en dood van Jezus Christus te herdenken.
9 April: Lunes de Pascua (Tweede Paasdag)
In heel Spanje wordt maar één Paasdag gevierd. Catalonië is daarop een uitzondering. Daar vieren ze ook Tweede Paasdag.
23 April: Sant Jordí (Catalaanse Valentijnsdag)
Dat Spanjaarden gepassioneerd zijn in de liefde, weten we inmiddels wel. Toch zijn het de hoffelijke Catalanen die jaarlijks speciaal een dag aan hun geliefden wijden. Op Sant Jordí ontvangen vrouwen traditiegetrouw een rode roos van hun geliefden. Omgekeerd krijgen mannen een boek cadeau. Barcelona staat die dag in het teken van boekenstalletjes en rozenverkopers.
1 Mei: Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid)
Op de dag van de Arbeid hebben alle Spanjaarden een dagje vrij.
28 Mei: Segunda Pascua (Tweede Pinksterdag)
In tegenstelling tot Madrid, is Catalonië een van de autonome regio´s waar Tweede Pinsterdag jaarlijks gevierd wordt.
24 Juni: Sant Joan
Oorspronkelijk is het de geboortedag van Johannes de Doper. Toch staat La Noche de Sant Joan vooral bekend als midzomernacht-feest. De kortste nacht van het jaar wordt van 23 op 24 juni traditioneel op het strand gevierd met cava, coca (Catalaans gebak) en vuurwerk om de zomer in te luiden.
Augustus: Festa Mayor
In de zomermaanden vinden in Barcelona verschillende wijkfeesten plaats, waar je tot diep in de nacht op straat kan drinken, dansen en feesten. De bekendste is het Festa Major de Gracia, dat traditiegetrouw op 15 augustus begint.
15 Augustus: La Asunción de la Vírgen Maria (Maria Hemelvaart)
Op deze katholieke feestdag wordt herdacht dat Jezus´moeder Maria naar de hemel opsteeg.
11 September: La Diada (Onafhankelijkheidsdag van Catalonië)
Elk jaar op 11 september laaien in de provincie Catalonië de onafhankelijkheidsgevoelens weer op. Tijdens de Diada wordt namelijk met Catalaanse trots, vlaggen en openlijk streven naar onafhankelijkheid, herdacht dat Barcelona in 1714 haar onafhankelijkheid kwijtraakte aan Spanje. Jarenlang zijn de Catalaanse taal en cultuur verboden geweest. Nog altijd is de onafhankelijkheid van Catalonië een heikel politiek punt. De meeste festiviteiten vinden die dag plaats in en rondom het Ciutadella park.
24 September: Día de La Mercè (het Mercè Feest)
La Mercé, het stadsfeest van Barcelona, vindt traditioneel plaats op 24 september als eerbetoon aan de beschermheilige van de stad; La Virgen de la Merced. Op verschillende pleinen in de stad worden gratis concerten georganiseerd. Ook is er plek voor Reuzen-optochten en wordt aandacht besteedt aan Catalaans folklore. Het festival wordt ingewijd met een vuurwerkspektakel op zee. Het feest duurt in totaal drie dagen.
12 Oktober: El Pilar (Nationale Feestdag van Spanje)
Deze dag staat in het teken van Spaans machtsvertoon, zowel uit de geschiedenis als in het heden. Herdacht worden dan de ontdekking van Amerika en het begin van het Spaanse overzeese rijk. In Madrid vindt op die dag traditioneel een militaire parade plaats. Catalanen zijn er doorgaans minder over te spreken.
1 November: Todos los Santos (Allerheiligen)
Tijdens Allerheiligen staan Spanjaarden stil bij de dood. Die dag eren zij hun overleden familieleden door naar het kerkhof te gaan en een bezoek te brengen aan hun graf, het graf schoon te maken en het te voorzien van bloemen en kaarsen. Catalanen eten die dag zoete, zachte koekjes, panellets genaamd. Per koekje denken ze zo een ziel naar de hemel te sturen.
1 November: Castanyadas
In Catalonië en Barcelona wordt deze dag ook gebruikt om de winter in te luiden. Op verschillende hoeken van de stad worden Castanyadas gehouden, waar je met gepofte kastanjes, zoete aardappelen en zoete wijn het koude seizoen verwelkomt.
6 December: Día de la Constitución (Dag van de Spaanse Grondwet)
Op 6 december staan de Spanjaarden stil bij de Constitución Española. De Spaanse Grondwet werd pas in 1978 ingevoerd na een een referendum. Deze dag werd Spanje officieel een democratische rechtsstaat en kwam een einde aan de overgangsperiode na de dood van Generaal Franco.
8 December: Día de la Inmaculada Concepción (Feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria)
Op deze dag wordt door de Rooms-Katholieke kerk in Spanje herdacht dat de maagd Maria, de moeder van Jezus Christus, vrij is gesteld van al haar zonden en in de gratie van God leeft.
25 December: Navidad (Kerstmis)
Net zoals in Nederland, wordt in Spanje Eerste kerstdag gevierd met familieleden. De overdadige Nederlandse kerstmaaltijd wordt in Barcelona teruggebracht tot een uitgebreide lunch. In Barcelona begint kerst de avond ervoor met kerstavond (24 december) met een traditionele kerstsoep.
26 December: San Esteban (Kerstmis/Sint Stevensfeest)
In tegenstelling tot de rest van Spanje is Tweede Kerstdag in Catalonië wel een vrije dag. Toch kennen de Catalanen geen Tweede Kerstdag. De Rooms-Katholieken herdenken die dag de naamsdag van Stefanus, de eerste martelaar van het Christendom.