barcelona-casa-battloramblas-barcelonabarcelona-park-guellbarcelona-foodbarcelona-bezienswaardigheden

Kleding- en gedragscode in Barcelona

Het leven in Spanje is in de laatste decennia radicaal veranderd. Niet alleen door de komst van de democratie en de afname van de invloed van de katholieke kerk, maar ook door de sterke economische groei en momenteel flinke economische achteruitgang. Alhoewel Barcelona een cosmopoliete stad is, wil dat nog niet zeggen dat hier zomaar alles kan. Ook in Barcelona gelden kleding- en gedragscode“s. Hier een korte inleiding om blunders te voorkomen.

Badkleding             
De inkomensverschillen tussen armen en rijken is in Spanje zichtbaarder dan in Noord-Europese steden. Dat zie je ook terug in de kleding. Spanje is een  conservatief en elegant land, waar de rijken gekleed gaan volgens de laatste modetrends en de armen hun kleding onderling ruilen en afdragen tot het niet meer kan. Het hangt er dus maar net af van waar je kijkt, wat je aantreft. Toch zijn de Spanjaarden het over een ding eens: over straat lopen in je bikini wordt niet  gewaardeerd. Zwemkleding is voor aan het strand. In de stad loop je simpelweg gekleed rond. Dat geldt ook voor weinig verhullende kleding en ultrakorte broeken en rokjes. 

Religie          
Alhoewel de Catalanen een tolerant volk zijn, kennen zij ook hun grenzen. Zo respectvol als zij met hun buitenlandse gasten omgaan, willen ze ook zelf behandeld worden. Respecteer de religie van de lokale bevolking. Alhoewel het geloof afneemt, maakt het nog altijd een belangrijk onderdeel uit van het dagelijkse leven van veel Spanjaarden. Wil je een kerk of andere religieus bouwwerk bezichtigen, houd dan rekening met het volgende: korte broeken en rokken worden niet gewaardeerd. Draag in ieder geval een broek of rok tot over de knie. Ook blote schouders zijn uit den boze. Neem daarom een vest of jasje mee voor als je een kerk van binnen wilt bezichtigen.                          

Gedragsregels in de kerk                     
Respecteer ook de stilte van de kerkgangers. Hardop praten, uitgebreid fotograferen met flitslicht of mobiel, bellen, sms-en of whatsappen is niet toegestaan binnen religieuze monumenten en gebouwen. Tijdens de kerkmis is er meestal beperkt tot geen toegang. Houd daar rekening mee.

Toeristenlook            
Waar toeristen zijn, is geld, dus lopen in de stad Barcelona helaas ook professionele zakkenrollers rond. Als je niet wilt dat je wordt bestolen, laat je toeristenlook dan vooral thuis. Ga netjes gekleed. Een te korte broek of rok, zonnebril, een groot fototoestel om je nek en een inmense rugzak kun je beter op je vakantieadres achterlaten. Een spijkerbroek is een verstandigere keuze.

Zakenkleding                
Ga je naar Spanje voor zaken of een congresbezoek, houd er dan rekening mee een pak met stropdas te dragen als man en jurken of rokken tot over de knie met naaldhakken als vrouw. Ook als het hoogzomer is wordt niet van deze formaliteit afgeweken.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video