ramblas-barcelonabarcelona-park-guellbarcelona-foodbarcelona-casa-battlobarcelona-bezienswaardigheden

Eduardo Mendoza - De stad der Wonderen

De gangsterroman De Stad der Wonderen gaat over de geschiedenis van Barcelona en beschrijft het dagelijkse leven van haar inwoners tussen de wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929 in. Het boek is geschreven door Eduardo Mendoza en helpt de lezer te begrijpen welke ontwikkeling de stad Barcelona in korte tijd doormaakte en welke offers hiervoor moesten worden gebracht.

Barcelona_boek-stad-der-wonderenVan plattelandsjongen tot egoïstische machthebber
De hoofdpersoon in het boek is Onorfe Bouvila. De plattelandsjongen, vertrekt op zijn 14e naar de stad Barcelona om zijn geluk te beproeven. Al snel vind hij aansluiting bij een anarchistische groeperingen, waarvoor hij pamfletten uit gaat delen op het bouwterrein van de wereldtentoonstelling van 1888. Tijdens zijn werk, beseft hij zich dat het meer verdiend om haargroeimiddelen te verkopen aan de bouwvakkers. Deze switch betekent het begin van een imperium dat hij in de loop der jaren opbouwt en hem tot rijkste en machtigste man van Spanje maakt.

Wereldstad Barcelona
De eeuwwisseling wordt vooral gekenmerkt door een grote werkloosheid in Barcelona. Onorfe grijpt dan ook alle kansen die zich voordoen. eerst op legale wijze- van verkoper tot makelaar- later op illegale wijze- wapenhandel. Niets of niemand ontzeggend in zijn weg naar het grote geld en beroemdheid. Mensen die hem tegenwerken, worden simpelweg vermoord, verraden of gechanteerd. Alhoewel de listige ondernemer door velen wordt gevreesd en door zijn egoïstische houding het leven van zijn vrouw, broer en ouders onmogelijk maakt, wordt Onorfe Bouvila wereldwijd gezien als beroemdheid. Hij heeft immers van Barcelona een echte wereldstad gemaakt.

Tussen feit en fictie  
Het boek geeft veel informatie over de demografische expansiedrift van de stad Barcelona en ´vaststaande´ feiten in de geschiedenis. Toch moet dit fictieve boek als ´geschiedenisboek´niet al te letterlijk genomen worden, want Mendoza neemt het verschil tussen feit en fictie niet al te nauw. Het boek is echter met zoveel enthousiasme geschreven, dat iedereen dit boek zou moeten lezen.

De stad der wonderen
Eduardo Mendoza
Meulenhoff BV, 2013
ISBN 9789029087841
€ 19,99 (paperback)
€  9,99 (ebook)

Bestel De stad der wonderen via deze link bij bol.com

Bestel hier het ebook

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video