barcelona-casa-battlobarcelona-foodbarcelona-park-guellramblas-barcelonabarcelona-bezienswaardigheden

Zafón - De schaduw van de wind (1)

De roman La Sombra del viento (De schaduw van de Wind) gaat over vrijheid van meningsuiting en speelt zich af net na de Spaanse Burgeroorlog. Het boek is geschreven door Carloz Ruiz Zafón (1964- 2020). Al vanaf de eerste editie in 2001 was het Spaanse boek direct een wereldwijde bestseller. In Barcelona, de stad waar het boek zich grotendeels afspeelt, kwam vooral kritiek op Zafón´s boek, aangezien het boek niet in het Catalaans geschreven werd.

Barcelona_Boeken_Zafon_Schaduw_van_de_windKerkhof der Vergeten Boeken
De roman speelt zich af in Barcelona net na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). De hoofdpersoon is een jongen, genaamd Daniel. Vlak na de oorlog neemt zijn vader hem mee naar het geheime Kerkhof der Vergeten Boeken. Een grote bibliotheek met ´verboden´ boekexemplaren, die met veel zorg bewaard worden door een selecte groep ingewijden. Iedereen die ingewijd wordt mag uit de inmense collectie van deze geheime plaats één boek uitkiezen dat hij de rest van zijn leven dient te beschermen.

Daniel kiest voor het boek de Schaduw van de wind van auteur Julián Carax. Hij leest het boek in een nacht uit en is diep onder de indruk. Als hij op zoek gaat naar meerdere boeken van deze onbekende schrijver, blijkt dit het enige exemplaar te zijn. Het enige wat hij vindt zijn verhalen van ene Laín Coubert,- in het boek beschreven als de Duivel- die alle boeken van de schrijver blijkt op te kopen en te verbranden.

Parallele levens 
Het laat Daniel niet los. Nadat hij wordt bedreigd door de mysterieuze man Laín Coubert, bergt hij het boek veilig op in het Kerlhof der Vergeten boeken en zet zijn zoektocht voort. Hij raakt hierbij verwikkeld in een oud conflict dat ooit begon met de auteur ervan. Zijn leven gaat steeds meer op de hoofdpersoon van het boek lijken. Er zijn steeds meer overeenkomsten tussen het leven van Carax en dat van Daniel.

De parallelle levens van de onbekende auteur van het boek en de hoofdpersoon nemen echter een andere wending, aangezien Julían Carax- de schrijver van het boek- Daniel op de achtergrond beschermt, door ervoor te zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt.

Het boek geeft een indruk van de intense repressie van vrijheid van meningsuiting tijdens de burgeroorlog. Het boek laat niet los, voordat je het uit hebt. Het is een metafoor voor hoe de Catalaanse taal, cultuur en tradities verboden werden tijdens de oorlog. De angst die het hoofdpersonage doormaakt, is synoniem voor de repressie die veel Catalanen nog altijd voelen door de Spaanse onderdrukking.

Carlos Ruiz Zafón (Barcelona 1964 - Los Angeles 2020) is de meest gelezen Spaanstalige auteur ter wereld na Cervantes. Hij begon zijn carrière met vier YA-romans: De NevelprinsHet middernachtspaleisSeptemberlichten en Marina

Met zijn roman De schaduw van de wind, het eerste deel in het vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken, brak hij internationaal door. Het werd gevolgd door Het spel van de engel en De gevangene van de hemel. Na vijftien jaar sloot hij het af met Het labyrint der geesten.

Zie ook het artikel over 'De schaduw van de Wind wandeling' in Barcelona. 

De schaduw van de wind (deel 1)
Carlos Ruiz Zafón
Signatuur, 2017
ISBN: 9789056725914
€12,99 (paperback)
€  7,49 (ebook)
€  9,49 (luisterboek)

Bestel Schaduw van de wind bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

bestel het luisterboek bij bol.com
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video