barcelona-foodramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-bezienswaardighedenbarcelona-park-guell

Edwin Winkels - Het Barcelona gevoel

Hoe komt het dat Barcelona zich als een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders heeft ontwikkeld? Met die vraag in zijn achterhoofd interviewde de Nederlandse journalist Edwin Winkels, die zelf al bijna twintig jaar in Barcelona woont, journalisten, ambassadepersoneel en sociologen. Het resultaat is te lezen in zijn boek ´Het Barcelona gevoel´. Een aanrader voor voetballiefhebbers, stedentrippers en Nederlanders.

Barcelona_boeken_gevoel_winkels.jpgVan grauwe industriestad naar toeristische wereldstad
Barcelona was lange tijd en grauwe, saaie industriestad. Dat veranderde radicaal door de toewijzing van de Olympische Zomerspelen in 1992. Het einde van de sloppenwijken en werkloosheid werd ingeluid en er onstonden volop nieuwe bouwprojecten. De stad werd flink opgeknapt en groeide al snel uit tot toeristische trekpleister. Edwin Winkels vraagt zich in zijn boek af waarom de stad zo´n aantrekkingskracht heeft op Nederlanders.

Nederlandse voetballers
Het begon met de Nederlandse voetballers. Sinds Rinus Michels in 1971 trainer van FC Barcelona werd, volgen er nog vierentwintig Nederlandse spelers en trainers voor de Catalaanse club. Johan Cruijff is er blijven wonen. Ze legden de basis voor een van de succesvolste voetbalclubs ter wereld. Winkels interviewt hen over hun persoonlijke ervaringen met de stad Barcelona en verschillen en overeenkomsten tussen Nederlanders en Catalanen.

Nederlandse toeristen
De Nederlandse voetbalkolonie, samen met de Olympische Spelen van 1992 en de lowbudget vliegtickets, maakte de stad Barcelona tot een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Het boek beschrijft de overeenkomsten en verschillen tussen Nederlanders en Catalanen en de wederzijdse aantrekkingskracht. Van voetbalspelers tot stedentrippers.

Het Barcelona gevoel
Edwin Winkels

Nieuw Amsterdam, 2009
ISBN: 9789046805558
€ 12,50

Bestel Het Barcelona gevoel via deze link
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video