barcelona-foodbarcelona-park-guellbarcelona-bezienswaardighedenramblas-barcelonabarcelona-casa-battlo

Plaça Reial

Vlak naast de Ramblas in de wijk Barri Gòtic kom je een gezellig plein tegen, Plaça Reial. Het sfeervolle plein wordt door velen gezien als het mooiste plein van Barcelona en is dan ook altijd drukbezocht. Van ’s ochtends vroeg tot in de late uurtjes bruist het plein van gezelligheid. Mocht je dus in Barcelona zijn, mag een bezoekje aan het plein absoluut niet ontbreken!

Niet te missen…
Het grote plein Plaça Reial valt bijna niet te missen en is dan ook een absolute must als je in Barcelona bent. Het sfeervolle plein is versierd met palmbomen, bijzondere lantaarnpalen, een grote fontein in het midden en gezellige barretjes en cafeetjes waar je even kunt genieten van een gezellig kopje koffie. Ook ’s nachts bruist het plein van gezelligheid en zijn de rustige koffiebarretjes omgetoverd tot bars waar tot in de vroege uurtjes gefeest wordt.  

Barcelona_placa-reial

Geschiedenis
Het plein Plaça Reial werd vanaf 1848 aangelegd en is een ontwerp van de Catalaanse architect Francesc Daniel Molina. Hij ontwierp ook het Plaça del Duc de Medinaceli, dat op zo’n vijf minuten loopafstand van Plaça Reial in dezelfde wijk te vinden is. Het plein is aangelegd op de plek waar voorheen het kapucijnenklooster van Santa Madrona stond. Deze stond er al sinds 1718, maar werd vervolgens in 1835 gesloopt. Oorspronkelijk was het het plan om in het midden van het plein een groot bronzen standbeeld van koning Ferdinand II van Aragon neer te zetten. Deze is er echter nooit gekomen.

Barcelona_placa-reial

De bijzondere lantaarnpalen
Op het eerste gezicht zullen ze niet gelijk opvallen, maar als je goed kijkt zie je dat de twee lantaarnpalen die op Plaça Reial staan er bijzonder uitzien. Dit komt doordat deze twee lantaarnpalen kunstwerken van Gaudí zijn. Nadat Gaudí afstudeerde kreeg hij van de gemeente de opdracht om gaslantaarns te ontwerpen voor de hele stad. Hij was toen nog maar 26 jaar en het was zijn allereerste formele opdracht. De bedoeling was dat de lantaarns in de hele stad geplaatst zouden worden, maar dit is helaas nooit gelukt. Er zijn in totaal vijf lantaarns van Gaudí geplaatst, namelijk twee op Plaça Reial en drie op Pla de Palau. De lantaarns hebben een donkergrijze marmeren voet en zes armen met lantaarns eraan. Op de lantaarn zijn verschillende bijzondere versieringen te zien zoals twee opgerolde slangen, een helm met vleugels, symbolen van Mercurius, de Romeinse god van Handel, Reizigers en Winst en het wapen van Barcelona.

Barcelona_Placa-Reial-gaudi

De fontein op Plaça Reial
Tussen de twee lantaarnpalen van Gaudí zie je een grote fontein, genaamd Font de les Tres Gracies. Deze fontein werd in 1876 ontworpen door de architect Antoni Rovira, maar is vanaf 1892 enige tijd verplaatst geweest. Sinds 1926 staat de fontein weer op haar originele plek op Plaça Reial. De fontein bestaat uit de Drie Gratiën van Rubens, namelijk de godin van de schoonheid, de vreugde en het geluk. 

Barcelona_placa-reial

Hapje eten
Aan en rondom het plein vind je vele restaurantjes en barretjes waar je zou kunnen lunchen of avondeten. Een goede optie zou bijvoorbeeld Les Quinze Nits zijn, waar je kunt genieten van authentieke Catalaanse specialiteiten. Mocht je liever voor een Italiaans gerecht willen gaan, dan is Restaurante Italiano Rossini een goede aanrader. Houd er rekening mee dat Plaça Reial een behoorlijk populaire en toeristische plek is, dus dat de prijzen van de restaurants een stuk hoger liggen. Wil je liever iets goedkoper eten? Dan kun je het beste vanaf Plaça Reial een aantal zijstraten inslaan. Deze zitten immers vol met goede en betaalbaardere restaurantjes!   

Postzegels en munten
Al meer dan 60 jaar wordt er iedere week op zondagochtend een munten- en postzegelmarkt georganiseerd, genaamd de Mercat de Numismàtica i Filatèlia. Verzamelaars komen tussen 9:00 en 14:30 naar het plein om hier bijzondere munten, postzegels, stempels en kroonkurken te ruilen of (ver)kopen.

Barcelona_Placa-Reial

Bereikbaarheid
Plaça Reial is te vinden in de wijk Barri Gòtic, oftewel de Gotische wijk in Barcelona. Het plein ligt vlakbij de bekende straat de Ramblas en is dus ook perfect te combineren met een wandeling over de Ramblas. De Ramblas loopt vanaf Plaça de Catalunya tot aan het strand van Barcelona. Op iets meer dan de helft van deze Ramblas vind je de zijstraat naar Plaça Reial, genaamd Carrer de Colom. Je komt nu direct op het grote plein uit. Mocht je van verder komen, kun je uiteraard ook met de metro het plein bereiken. Je kunt dan het beste uitstappen bij de metrohalte Liceu en vanaf daar slechts een paar minuutjes wandelen naar het plein.

Barcelona_Placa-Reial

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video