La Sagrada Família
Als je toeristen op straat aanspreekt met de vraag of ze bereid zijn te betalen voor een bouwput, zul je weinig positieve geluiden horen. Toch reizen jaarlijks miljoenen mensen naar Barcelona af om een glimp van La Sagrada Familia op te kunnen vangen. Het entreegeld nemen ze voor lief.
Idee van een boekhandelaar
Alhoewel Gaudí wereldberoemd is geworden met ´zijn´ La Sagrada Familia´ (lees:heilige familie), is hij zelf niet de bedenker van de kerk. Die eer gaat uit naar de veel minder bekende Catalaanse boekhandelaar Joseph Bocabella, die in 1866 met de aanleg van het gebouw het katholieke geloof veilig wilde stellen. De eerste steen werd gelegd in 1882. De toenmalige architect en geestelijke Francisco de Paula del Villar werd echter al na een jaar ontslagen. Bocabella nam vervolgens Antoni Gaudí aan, om zijn ´heilige kerk´ af te bouwen.
TIP 1: Bestel tickets voor de La Sagrada Familia Tour met korting! Tijdens deze tour krijg je een uitgebreide rondleiding met een gids langs de buiten- en binnenkant van de imposante La Sagrada Familia. Daarnaast neemt de gids je mee het museum in waarin je uitleg krijgt over de geschiedenis en de bouw van La Sagrada Familia aan de hand van tekeningen, foto’s en gipsmodellen.
Bestel tickets voor de La Sagrada Familia Tour en ontloop de wachtrijen
TIP 2: Bij de Barcelona City Pass zijn tickets en skip-the-line toegang voor La Sagrada Familia inbegrepen. Evenals gratis openbaar vervoer en de hop-on hop-off bus.
Bestel hier de Barcelona City Pass
TIP 3: Bij de Barcelona Pass zijn tickets en skip-the-line toegang voor La Sagrada Familia en Parc Guëll inbegrepen. Evenals een tour met de hop-on-hop-off bus.
Bestel hier de Barcelona Pass!
Obsessieve bouwdrift
De destijds 31-jarige Gaudí dacht slechts zo´n tien jaar nodig te hebben. Het werd zijn levenswerk. Hij raakte zo geobsedeerd door de vervolmaking van het grootste godshuis ter wereld dat hij in een werkverslaafde kluizenaar veranderde. De laatste decennia van zijn leven was hij dan ook dag en nacht op het bouwterrein te vinden, tot hij er op 7 juni 1926 werd aangereden door een tram. Niet lang erna overleed hij in het ziekenhuis. Zijn graf is te bezoeken in La Sagrada Familia.
Modernistisch én modern
La Sagrada Família bevindt zich in het centrum van de Catalaanse hoofdstad en is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis met drie omringende façades die elk een deel van het leven van Jezus Christus uitbeelden: de geboorte, zijn leven en zijn lijdensweg tot aan de dood.
Of het nu de pompeuze omvang van het bouwwerk is, de verfijnde bijbeldetails in de façades of het ratjetoe van modernistische en moderne bouwstijl vol grillige natuurelementen. De kerk in wording trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en dat zijn niet alleen toeristen. Ook vanwege zijn architectonische en religieuze waarde is de kerk zeer in trek.
Eeuwige bouwput
De kerk wordt al sinds het begin, nu zo´n 130 jaar, gebouwd met donaties. Gaudí beweerde ooit dat ´het bouwwerk in God´s handen ligt en afhankelijk is van de vrijgevigheid van de mens en God heeft geen haast´. Al lijkt het einde van de eeuwige bouwput nog niet in zicht, recentelijk werden wel een grote stappen voorwaarts gedaan met de voltooiing van de binnenwerk van de kathedraal in 2011 en de inwijdingsmis van de katholieke paus die er in 2010 aan voorafging.
Geschat wordt dat de grootste bouwput ter wereld in 2026 voltooid zal zijn. Precies 100 jaar na Gaudi´s´dood en 144 jaar na de start van de bouw. Of dat ook echt zo is, mag je zelf gaan bekijken. Wie geen claustrofobie heeft, betreedt de top van de torens voor een mooie skyline over de stad! In het museum onderin vind je een interessante beschrijving van Gaudi´s bouwstijl en vanuit het parkje naast Carrer de Sardenya achter La Sagrada Familia én binnenin de kerk maak je prachtige foto's.
Sagrada Família
Carrer de Mallorca 401, Barcelona
Metro: L2/L5 Sagrada Família
Openingstijden: ma-zo 9.00 - 18.00 uur.