barcelona-bezienswaardighedenbarcelona-park-guellbarcelona-casa-battlobarcelona-foodramblas-barcelona

Mirador de Colón: op ontdekkingstocht door Barcelona

De grootste ontdekkingsreiziger uit de wereldgeschiedenis is ongetwijfeld Christoffer Columbus, in het Spaans beter bekend als Christóbal Colón. De Noord-Italiaan uit Genoa ontdekte op één van zijn verre scheepsreizen de nieuwe wereld. Nog altijd kun je samen met hem op ontdekkingstocht. Al is het maar voor een schitterend uitzicht over de stad!

olumbus werd bekend door zijn ´ontdekking´van Amerika in 1492. Hij stierf zelf met de overtuiging na het oversteken van de Atlantische Oceaan Indië te hebben ontdekt. Zijn ontdekking vormt een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Zijn ontdekkingsreizen leiden tot een Europese kolonisatie van beide Amerikaanse continenten. Hij wordt ook wel gezien als de voorvader van de Latijns-Amerikaanse kolonisatie. Zijn ontdekking zorgde ervoor dat Europa een overheersend wereldcontinent werd. 

TIP: Bestel je ticket(s) voor de lift naar de top van de Mirador de Colon van te voren online!

Bestel hier tickets voor de lift van de Mirador de Colon 

Barcelona_las-ramblas-mirador-colon 

Het ei van Columbus
Na zijn terugkeer uit Amerika werd Columbus tijdens een diner bij kardinaal Mendoza door Spaanse edellieden niet serieus genomen. Volgens hen kon iedereen de wereld wel ontdekken. Zo moeilijk was dat niet. Columbus antwoordde niet, maar vroeg om een ei. Hij sloot een weddenschap af met alle aanwezigen, dat het hen niet zou lukken het ei zonder enige hulp rechtop te laten staan. De edellieden gingen de weddenschap graag met hem aan. Ze probeerden het allemaal zonder enig succes.

Toen Columbus het ei pakte en aan één kant plat maakte door het op tafel te tikken, bleef het wel rechtop staan. De aanwezigen waren overtuigd: als iemand je de weg wijst, is het een koud kunstje. Ook nu wordt de uitdrukking ´het ei van Columbus´ nog gebruikt om een simpele oplossing voor een moeilijk probleem te zoeken. 

Barcelona_columbus


Monument Columbus
Barcelona nam in zijn leven een belangrijke rol in. In deze stad legde hij voor het eerst zijn ontdekkingsplannen voor aan de Spaanse koning en koningin en na zijn reis door Amerika legde hij als eerste aan in de haven van Barcelona.

Het monument van Columbus is eenvoudig te vinden. Loop hiervoor de drukke Ramblas helemaal af richting de haven. Aan het einde van de Ramblas zie je het monument vanzelf staan. Met een afmeting van 60 meter hoog en 8 meter lang valt de reuzenpilaar - gebouwd in 1888 voor de Wereldtentoonstelling van destijds - moeilijk te ontkennen.

Columbus wijst bovenop het monument het nieuwe continent aan in de richting van de zee. Onderaan de pilaar zijn diverse beelden te ontdekken van zijn ontdekkingsreis naar Amerika en de ijzeren beelden stellen acht leeuwen voor, waar toeristen zich graag voor laten fotograferen. Het duurde destijds zeven jaar om het monument ter ere van Colón te bouwen.

Barcelona_mirador-colon

Ook nu nog kun je met Columbus mee op ontdekkingsreis. Neem hiervoor de koepel, bereikbaar met een smalle lift naar boven. Het bovengedeelte is niet erg ruim en de ramen zijn vrij klein, maar het uitzicht over de Catalaanse havenstad is zo indrukwekkend, dat je dit alweer snel vergeet. Wie weet kom je er zelfs nog wel achter dat zijn hand al jarenlang de verkeerde kant uit wijst.

Tip: bewaar de toegangskaart van de Mirador de Colón. Je krijgt hiermee korting op het Maritiem Museum om de hoek, waar je de Catalaanse zeevaartgeschiedenis kunt bekijken.

Mirador de Colon
Plaça del Portal de la Pau, s/n.
Metro: L3 Drassanes Open: nov-apr: 10.00-18.30 uur, mei-okt 09.00-20.30 uur

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video