ramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-park-guellbarcelona-bezienswaardighedenbarcelona-food

Torre Agbar: hét icoon van modern Barcelona

In 1999 ontwierp de Franse architect Jean Nouvel in samenwerking met het Spaanse architectuurbureau b720 zijn Torre Agbar in  de moderne technologische wijk 22@ van Barcelona. Zes jaar later was het glazen gebouw af. Niet alleen hét icoon van de moderne skyline van Barcelona, ook een voorbeeld van ecologische vernieuwing.

Barcelona_monumenten-Torre-AgbarK.jpgModern icoon in de vorm van een dildo 
Over de vorm van de toren - onder inwoners en toeristen wordt het gebouw gekscherend dildo of penis genoemd - was in het begin vrij veel kritiek. Velen inwoners dachten dat het een slechte grap was van de Franse architect om het gebouw in de vorm van een mannelijk geslachtsdeel te bouwen.

Volgens Nouvel stelt zijn bedrijfsgebouw Torre Agbar echter de kracht van een geiser voor die het water van de Mediterrane blauwe zee  tot aan de lucht laat reiken. Voor de 142 meter hoge toren, bestaande uit 34 etages met 4500 glazen ramen en ijzerwerk met 40  verschillende kleuren LED licht, liet hij zich inspireren op het werk van Gaudí´s Sagrada Família en de berg Montserrat, die zo´n 60 kilometer buiten Barcelona ligt.

De toren doet sinds 2005 dienst als gebouw voor het waterzuiveringsbedrijf Aïguas de Barcelona (Agbar) en werd op 16 september van dat jaar ingewijd door de Spaanse koninklijke familie. 

Onderscheiding in Ecologische vernieuwing
Het succes bleef niet lang uit. In 2006 won de toren de Highrise Award voor wolkenkrabbers, jaarlijks uitgereikt in Frankfurt. Twee jaar later won Nouvel de meest prestigieuze onderscheiding in de architectuurwereld, de Pritzkerprijs voor zijn wolkenkrabber in de Catalaanse hoofdstad. 

In 2011 werd de moderne watertoren uitgeroepen door de Europese Commissie tot groenste gebouw van Europa, vanwege haar efficiënte energieverbruik en vermindering van CO2 uitstoot in vergelijking met gebouwen met dezelfde afmeting. En inmiddels is het gebouw ook een belangrijke toeristische trekpleister geworden. De werknemers zelf zijn gezegend met een werkelijk schitterend uitzicht over de stad. 

Verlicht
Met de komst van de Torre Agbar is deskyline van Barcelona voorgoed veranderd. Wat eerder de oude industriewijk van Barcelona was, maakt tegenwoordig onderdeel uit van het hippe, technologische centrum van Barcelona, dat nog altijd in ontwikkeling is. De toren is een bezoek waard. Je kunt er dagelijks gratis naar binnen voor een tentoonstelling over water. Ook kun je diverse keren per jaar genieten van een verlichte toren. 

Tip: kijk voor de verlichtingskalender op de website.

Torre Agbar
Avinguda Diagonal 211
Metro: L1 Gloriès
Open: ma-vrij 10.00-19.00 uur

Barcelona_monumenten-Torre-AgbarG.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video