barcelona-foodbarcelona-casa-battloramblas-barcelonabarcelona-park-guellbarcelona-bezienswaardigheden

Casa Batlló

Felgekleurd, sierlijk en opvallend. Dat is Casa Batlló. Het modernistische huis aan de drukke winkelstraat Passeig de Gracia in Barcelona trekt jaarlijks vele miljoenen toeristen. Architect Antonio Gaudí gaf met dit gebouw uitdrukking aan zijn nationalistische gevoelens en bouwde het huis naar aanleiding van een bekende Catalaanse legende.

Er was eens... 
Een rijke zakenman genaamd Josep Batlló i Casanovas. Hij was eigenaar van verschillende textielfabrieken. Samen met zijn vrouw Amalia i Belaun- zarán en zijn vijf kinderen kocht hij in 1903 een huis op Passeig de Grŕcia 43: Casa Batlló. Het huis was in 1875 ontworpen door de architect Emili Sala i Cortes. Deze ervaren architect was een bekende van Antoni Gaudí. Hij was namelijk hoogleraar op de universiteit waar Gaudí studeerde en heeft daar ook de jonge Gaudí in zijn klas gehad.

Barcelona_casa-batllo

TIP: Bestel je tickets voor een bezoek aan Casa Batllo van te voren online (inclusief videoguide) en ontloop de wachtrijen voor de kassa. In 2018 introduceerde Casa Battlo de Fast Pass, daarmee loop je zo naar binnen, zonder ergens te hoeven wachten!

Bestel hier de Casa Batllo Fast Pass tickets!

Of bestel je tickets vantevoren online inclusief een videoguide, die je laat zien hoe het huis er uitzag in de tijd dat het nog bewoond werd, en ontloop de wachtrijen (je moet iets langer wachten dan met de Fast Pass).

Bestel hier tickets voor Casa Batllo inclusief een videoguide

TIP: Gaudi Pass
Met de Gaudi Pass heb je toegang tot 3 van de meesterwerken van Gaudi in Barcelona: Casa Batllo, Casa Mila (oftewel La Pedrera) en onlangs geopende Casa Vicens.

Betsel hier de Gaudi Pass!

Barcelona_CASA_BATLLo

In 1904 kreeg Gaudí de opdracht het huis te herbouwen voor de familie Battló. Dit project rondde hij in 1906 af. De familie Batlló heeft tot hun dood in het huis gewoond. Hierna is het huis nog steeds eigendom van de familie gebleven. Sinds 1993 is het huis in het bezit van de Familie Bernat, eigenaren van het bedrijf Chupa Chuplollies.


Barcelona_Casa_Batllo-gaudi

Sint Joris en de draak 
De bekende Catalaanse legende Sint Joris en de draak, vormde het uitgangspunt voor het bouwen van Casa Batlló. Sint Joris werd de beschermheilige van Catalonië, nadat hij- volgens de legende- een draak had gedood. Gaudí bracht met dit bouwwerk een ode aan deze legende. Dit is te zien aan de vorm van het huis. Als je goed kijkt, zie je veel 'dierlijke' elementen. Zo bestaat bijvoorbeeld de voorgevel van het pand uit mozaďek dat je doet denken aan de schubben van een vis, de zuilen van het huis lijken op de poten van een dinosaurus en de balkons hebben iets weg van enorme kaken van zeedieren. Het meest bijzondere is te zien op het dak. Dit golvende mozaďeken dak doet je misschien denken aan de ruggengraat van een draak.

Barcelona_Casa_Batllo

Binnenplaats
Casa Batlló bestond tot voor de verbouwing uit acht huizen van elk 200 vierkante meter. Al deze huizen waren verdeeld over vier verdiepingen. Als je het huis ingaat, vind je de hoofdtrap en kom je als eerste op de begane grond. In totaal is de begane grond al ongeveer 700 m2! Deze verdieping is de meest bijzondere verdieping van het huis. Je vindt hier de binnenplaats en een open ruimte van maar liefst 230 m2 groot. Deze ruimte is dan ook de ideale plek voor evenementen en vieringen.

De binnenplaats van het gebouw is groter dan dat het oorspronkelijk was. Gaudí heeft deze namelijk vergroot, omdat hij meer licht en ventilatie wilde creëren. In de binnenplaats is het net alsof je in een onderwatergrot bent. Het is 13 meter lang, 4 meter breed en 26 meter hoog. In totaal zijn er maar liefst 32 ramen die ervoor zorgen dat er veel licht in de ruimte komt!

Barcelona_casa-battlo

Zolder en dak
Helemaal bovenin het gebouw vind je de zolderruimte die gebruikt werd als servicekamer. Hier waren de opslagruimtes en de wasruimtes. Tegenwoordig is ook deze ruimte erg bijzonder. Zo heeft de ruimte een mediterrane uitstraling door de witte muren. Door de ruimte lopen allerlei bogen. Deze zouden de ribbenkast van de draak moeten voorstellen. Via de zolder bereik je het dak! Het dak is één van de meest bijzondere delen van het gebouw. Het dak van in totaal 400 vierkante meter is versierd met kleurige mozaďek en schoorstenen. Het dak stelt de rug van een draak voor die te herkennen is aan de ruggengraat en tegeltjes die de schubben voorstellen. Casa Battló is een absolute must see tijdens een stedentrip Barcelona! Op de website van het huis kun je alvast een virtuele tour maken.

Barcelona_casa-battlo-gaudi

Casa Batllo
Passeig de Grŕcia 43, Barcelona
Wijk: Eixample
Openingstijden: mrt-okt. 9.00-21.00 uur en nov-feb. 9.00-18.30 uur
Metro: L1/L3: Passeig de Grŕcia 

Barcelona_casa-batllo 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video