barcelona-bezienswaardighedenbarcelona-park-guellramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-food

Casa MilÓ: natuurlijke vormen La Pedrera

Wie denkt dat natuur en stad niet samengaan, heeft GaudÝ nooit begrepen. GaudÝ staat vooral bekend om zijn natuurlijke vormen en inspiratie op de natuur. Dit is ook terug te zien in zijn Casa MilÓ, dat in de volksmond in Barcelona al snel bekend werd onder de naam ┤La Pedrera┤, wat de steengroeve betekent.áCasa MilÓ is naast Casa Batllˇ het tweede opvallende huis van Gaudi in de Passeig de GrÓcia.

In 1905...
Het begon allemaal bij het getrouwde stel Roser Segimon en Pere MilÓ i Camps. In juni 1905 kochten zij het huis op de hoek van Passeig de GrÓcia en Provenše dat voorheen het bezit was van JosÚ Antonio Ferrer-Vidal. Het koppel huurde GaudÝ in om voor hen het huis te ontwerpen. De bedoeling was dat in het huis een woongedeelte zou komen en dat op de andere verdiepingen kantoren en appartementen verhuurd konden worden.

TIP 1:áBoek een ticket voor Casa Mila van tevoren online (inclusief audioguide) en ontloop de grote wachtrijen voor deze attractie. Met een 'Open Ticket' kun je Casa Mila bezoeken wanneer je wil. Je hoeft geen datum of tijdstip te selecteren.

Bestel hier Casa Mila Open Tickets!

TIP 2:áIets goedkoper zijn de Casa Mila Skip the Line tickets waarvoor je een tijdslot moet selecteren (inclusief audioguide).

Bestel hier Casa Mila skip-the-line tickets

TIP 3:áBezoek Casa Mila by Night! Samen met een Engelstalige gids bezoek je het bijzondere gebouw van Gaudi tijdens een exclusieve avondtour, waarbij je uitleg krijgt over de geschiedenis van het gebouw en haar voormalige bewoners.

Bestel tickets voor Casa Mila by Nightá

TIP 4: Gaudi Pass
Met de Gaudi Pass heb je toegang tot 3 van de meesterwerken van Gaudi in Barcelona: Casa Batllo, Casa Mila (oftewel La Pedrera) en het onlangs geopende Casa Vicens.

Bestel hier de Gaudi Pass!

Barcelona_casa-mila-gaudi

In tegenstelling tot het Casa Batllˇ, werd er besloten om het gebouw eerst af te breken en dit vervolgens opnieuw op te bouwen. Het project startte in 1906 en in 1910 was de bouw van het gebouw klaar. In 1911 trok de familie MilÓ erin en een jaar later, in 1912 waren de andere verdiepingen klaar om verhuurd te worden. Na het overlijden van Pere MilÓ in 1940, besloot Roser Segimon in 1946 het gebouw te verkopen. Ze bleef nog wel tot haar dood in 1964 wonen op de begane grond. Uiteindelijk is, na een aantal andere eigenaren, in 2013 Fundaciˇ Catalunya-La Pedrera eigenaar geworden van het gebouw.á

Barcelona_casa-mila

Kritieká
Helaas was niet iedereen even enthousiast over Casa MilÓ. Zo kreeg Gaudi tijdens de bouw veel te maken met kritiek. Het huis werd ôLa Pedreraö genoemd, wat ôsteengroeveö betekent. Dit omdat de gevel van kalksteen was en ter plekke werd afgesneden uit een witte rots. Er ontstond veel opschudding in de stad. Er verschenen veel verschillende satirische cartoonstrips in de tijdschriften waarin La Pedrera voorkwam.á

Ook de samenwerking met de opdrachtgever verliep niet helemaal lekker. Zo wilde GaudÝ graag op de gevel een Mariabeeld met het kindje Jezus, omringd door twee engelen. Door het antireligieuze klimaat dat er toentertijd heerste, was de opdrachtgever het hier niet mee eens. Ook beviel het de Pere MilÓ niet dat geen enkele muur recht was, waardoor hij zijn piano niet kwijt kon. Antoni GaudÝĺs antwoord hierop was ôSpeel dan viool!ö.

Niet alleen voor de opdrachtgever waren de golvende muren een punt van kritiek, maar ook voor potentiŰle huurders. De appartementen waren lastig om te verhuren doordat veel ge´nteresseerden dachten dat de appartementen lastig in te richten zouden zijn. Door de onenigheid met de opdrachtgever besloot GaudÝ bijna om te stoppen met het project. Een priester haalde hem over om het project toch af te maken. Ondanks dat GaudÝ het project toen wel afmaakte, besloot Roser Segimon, na het overlijden van GaudÝ in 1926, om een groot gedeelte van het meubilair dat GaudÝ had ontworpen weg te doen. Jaren later is een gedeelte hiervan weer teruggevonden.

Barcelona_casa-mila

Het gebouw
Het gebouw bestaat uit 9 verdiepingen van elk 1300 m2. Het speciale aan dit huis is dat het geen dragende muren heeft, maar dat het wordt gedragen door zuilen en draagbalken op een skelet van staal en beton. Het huis bestaat eigenlijk uit twee gebouwen die gestructureerd zijn rond twee binnenplaatsen. De binnenplaatsen creŰerde GaudÝ zodat er genoeg licht en ventilatie zou zijn. In de kelder van het gebouw vind je de garage van de bewoners. Op de begane grond woonde de familie MilÓ en de rest van de verdiepingen werden verhuurd als kantoor of appartement. De zolderetage werd gebruikt als wasruimte van de bewoners.

Barcelona_casa-mila-gaudi

Bijzonder dak
Net als Casa Batllˇ heeft Casa MilÓ een zeer bijzonder dak. Het dak is golvend en versierd met dakramen, trapuitgangen, ventilatoren en schoorstenen. In totaal zijn er 28 schoorstenen in verschillende groepjes op het dak te vinden. De schoorstenen zijn op een bepaalde manier gedraaid zodat de rook er beter uit zou kunnen. Als je goed kijkt, zullen de schoorstenen je misschien doen denken aan de maskers van Star Wars. Dat zou goed kunnen omdat de regisseur van Star Wars zich voor de maskers van Storm Troopers en Darth Vader heeft laten inspireren door deze schoorstenen.

Barcelona_casa-mila-gaudi

Leuk om te weten is dat op ÚÚn van de schoorstenen GaudÝ een hart heeft geplaatst die richting Reus, zijn geboorteplaats, wijst. Aan de andere kant van de schoorsteen staan een hart en een traan die wijzen naar de Sagrada Familia. Volgens velen zou dit een teken als verdriet zijn, omdat hij dit werk nooit af kon zien. Ook zijn er twee half verborgen ventilatoren te vinden op het dak die ervoor dienen om de lucht in het gebouw te vernieuwen.áVanaf het dakterras heb je een adembenemend uitzicht over Barcelona.á

Het museum La Pedrera
Tegenwoordig is dit bijzondere gebouw ook open voor publiek. In het gebouw is een museum gehuisvest die allerlei verschillende tours organiseren. Zo kan je dan bijvoorbeeld het dak, de zolders, enkele appartementen, de binnenpleinen en de expositieruimte bezoeken. Dit kan niet alleen overdag, maar zelfs ook ĺs nachts! Bijvoorbeeld tour ôThe Originsö, waarbij je ĺs nachts een tour vol verrassingen, muziek en een audiovisuele voorstelling krijgt.

Casa MilÓ (La Pedrera)
Passeig de GraÓcia 92, Barcelona
Wijk: Eixample

Openingstijden:
mrt-okt (dagelijks): 9.00-20.30 uur.
nov-febr: 9.00-18.30 uur.á

Barcelona_Casa_Mila-gaudi

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video