Temple d'Agust: Barcelona uit het Romaanse tijdperk
Stel jij je wel eens voor hoe het leven er eeuwen geleden uitzag? Het Barcelona zoals we dat nu kennen bestaat in feite pas sinds 1992. Hoe zag Barcelona er daarvoor uit? En welke buitenlandse invloeden heeft de stad gekend? Barcelona-Nu dook in de geschiedenis en vond de resten van een 2000 jaar oude Romeinse beschaving goed verscholen, maar toch midden in het centrum van de stad.
Romeins machtsvertoon
We hebben het bestaan van Barcelona te danken aan een belangrijke machthebber uit het Romeinse rijk. In de tijd dat keizer Augustus in Rome aan de macht was (27 v Chr-14 n Chr.), stichtte hij vele imperiums. Het Iberisch schiereiland Spanje kwam al in 19 v Chr. onder zijn bestuur. Tussen 15 en 10 v Chr. stichtte hij - na hevig verzet uit het Noorden- het deel van wat nu het ´oude´ Barcelona (Barrio Gķtico) is.
Bārcino
Zo ontstond in de 1e eeuw v Chr. Colonia Lulia Augusta Faventia Paterna Barcino. Kortweg: Bārcino. Het was een strategisch knooppunt, waarin Vía Augusta en de Middellandse Zee samen kwamen. Van hieruit werd veelvuldig handel gedreven door een gunstige belastingvrijstelling. Bārcino had destijds een omvang van 12 hectare en een doorsnede van 1,5 kilometer en bevond zich bovenop de Tāber berg. Het geheel werd omringd door een stenen verdedigingsmuur.
Temple d'August
Nog altijd tref je in Barcelona essentiële resten van het Romeinse tijdperk aan, zoals de tempel van Augustus in het centrum van Barcino. Veel is er niet van over. Wat ooit een omvangrijke tempel was ter ere van de voormalige Romeinse Keizer Augustus, is nu in vier afbrokkelende kolommen samen te vatten. De langwerpige tempel werd vlak na de stichting van de stad gebouwd en bestond destijds uit zes gigantische kolommen van zo´n 37 meter hoogte en 17 meter breedte. Ook was een standbeeld van keizer Augustus zelf, de stichter van Bārcino, te zien. De tempel van Augustus werd gebruikt als forum, waar de belangrijkste gebouwen stonden op politiek, religieus en economisch vlak.
De huidige resten van de kolommen vormen de achterkant van de Temple d'August. Ze zijn bewaard gebleven, omdat ze tijdens de Middeleeuwen gebruikt werden als basisstructuur voor nieuwe gebouwen. In de 19e eeuw maakte de Spaanse architect Josep Puíg i Cadafalch een reconstructie van de tempel.
2000 jaar geschiedenis
Waar vroeger zich het hart van de Romaanse Bārcino bevond, staan nu de resten van vier kolommen van de Temple d´August van elk 9 meter hoog. Eenvoudig te vinden zijn ze niet. De Romaanse tempel ligt strategisch gezien goed verscholen. De enige aanwijzing van de bezienswaardigheid is een klein wegwijzerbordje in de straat zelf. Om de resten van de tempel te bekijken, dien je naar binnen te gaan bij de ingang van het gebouw van het Catalaans Excursie Centrum (CEC). Bij binnenkomst vind je in het voorportaal aan de rechterkant de tempel. Met een beetje fantasie waan je jezelf al snel terug in het Romeinse rijk met uitkijk vanaf de 16 meter hoge berg Tāber.
Temple Romā d'August
www.cec.cat (Centre Excursionista de Catalunya)
Carrer Paradís 10,
Metro: L4 Jaume I
Openingstijden: 1 mei-31 okt: di-za 10.00 - 19.00 uur, 1 nov-30 apr: di-za 10.00-17.00 uur
Gedurende het hele jaar open op Zo: 10.00-20.00 uur
Gesloten: 1 jan, 1 mei, 24 juni en 25 dec.