barcelona-bezienswaardighedenramblas-barcelonabarcelona-park-guellbarcelona-foodbarcelona-casa-battlo

Hennep Gallery Museum: hét cannabis paleis

Omstreden, maar oogverblindend mooi! Dat is kort samengevat de Hemp Museum Gallery in Barcelona. Het grootste cannabis museum ter wereld opende in 2012 haar deuren en was direct een groot succes. Neem snel een kijkje in de wondere wereld van de softdrug. Een ding is zeker: je zult je verbazen. Ook als je geen fervent voorstander bent...

Barcelona_musea-Hemp-Museum-Galleryk.jpgBijzondere collectie
Wat ooit begon als een verzamelwoede, groeide langzaam uit tot een bijzondere collectie van ruim 6.000 voorwerpen gerelateerd aan cannabis. Een groot deel daarvan is te bewonderen in de Hemp Museum Gallery. Van hennep-plantteelt tot -consumptie, van cultureel gebruik in o.a. films en reclame tot medicinale toepassingen en voedingsmiddelen.

Het museum in Barcelona laat hiermee zien dat er meer mogelijk is met softdrugs als hennep, hash, marihuana en dergelijke dan simpelweg het roken van een joint. In het museum staan zowel het verleden, het heden als de toekomst van de cannabis centraal. 

Het museum biedt inzicht in de rol die cannabis speelt in kunst & cultuur, industriële gebruiksvoorwerpen of gezondheid. Topstuk van het museum is de miniatuur van het zeilschip, waarmee Columbus Amerika ontdekte. De zeilen van zijn schip werden destijds vervaardigd van cannabis.

Maar er is meer: je kunt er ook een digitale foto laten maken van jezelf, deelnemen aan de interactieve expositie over verdamping van de softdrugs of je vergapen aan de multimedia expositie met korte films over de politieke, historische en industriële aspecten van de legendarische plant. Ook is er een winkel, waarin je cannabis souvenirs kunt kopen.

Of je nu wel of geen voorstander bent van deze softdrugs, het bezoek aan het museum zorgt hoe dan ook voor een  blikverruiming over de cannabis plant. Het museum mag oprecht een uitgebreid informatiecentrum over cannabis genoemd worden.

Modernistisch gebouw

Niet alleen deze verbredende blik op softdrugs is de moeite waard, ook het schitterend gerenoveerde gebouw, waarin het museum gehuisvest is, zorgt voor een aangename kennismaking met het omstreden onderwerp. Het voormalige paleis in modernistische stijl is volledig gerenoveerd, waarbij de originele kenmerken van het gebouw zoveel mogelijk in tact gelaten zijn. Alleen al de details van het adembenenemde gebouw, waaraan tien jaar is verbouwd, zijn de moeite van een bezoek meer dan waard.   

Master in Charge
De verzameling is grotendeels afkomstig van Ben Dronkers, de oprichter van het museum in Barcelona en tevens de man achter het wietmuseum in Amsterdam, opgericht in 1985. Als sinds zijn 19e staat zijn leven in het teken van softdrugs. Als fervent voorstander van de wietplant, wil hij mensen kennis laten maken met de mogelijkheden van de plant. Ruim 11 jaar geleden liet hij zijn oog vallen op het Moncau Paleis in de wijk Gòtico in Barcelona. Het huidige, indrukwekkende museum is in ieder geval het levende bewijs dat er meer mogelijk is met de omtreden plant dan alleen hallucinerend gebabbel. 

Hemp Museum Gallery
Calle Ample 35
Wijk: El Gòtico
Metro: L3 (Drassanes) of L4 (Jaume I)
Openingstijden:10.00-23.00 uur,
behalve 31 dec: 10.00-17.30 en 1 jan: 13.00-23.00 uur 

Barcelona_musea-Hemp-Museum-Galleryg.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video