Museum Fundació Joan Miró
Moderniteit. Dat is waar de Catalaanse kunstschilder Joan Miró in zijn werk en leven jarenlang voor gestreden heeft. Een eigen identiteit, een eigen Catalaanse cultuur in een rechtvaardigere wereld, waarin vrijheid op de eerste plaats komt. Onvermoeibaar was hij daarin. Ondanks de tijd waarin hij leefde. Nog altijd vind je zijn gedachtegoed terug in het Miró museum aan de rand van Montjuïch in Barcelona.
Kleurrijke geestdrift
"Een schilderij kan gestolen of verbrand worden, maar de geestdrift waarmee de kunstenaar anderen stimuleert nieuwe kunstwerken te maken- dat wat een kunstenaar werkelijk kenmerkt- kan niemand een kunstenaar afnemen". Het zijn de woorden van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró (1893-1983).
Zijn geestdrift is direct terug te vinden in zijn opgewekte, kleurrijke kunstwerken.De kunstenaar liet een grote collectie levendige schilderijen achter, waarin felle basiskleuren worden afgewisseld met golvende, zwarte lijnen. Zijn kinderlijke schilderstijl maakt hem tot een geliefd kunstenaar onder een gevarieerd publiek van jong tot oud.
TIP 1: Bestel je tickets voor het Miro Museum van tevoren online en ontloop de wachtrijen!
Bestel hier je tickets voor het Miro Museum en ontloop de wachtrijen!
TIP 2: Met het Articket Barcelona heb je toegang tot 6 topmusea in Barcelona, waaronder het Picasso Museum, tegen een aantrekkelijke prijs. Als je minstens twee musea bezoekt heb je de aanschafprijs er al uit en je ontloopt de wachtrijen bij de kassa!
Bestel het Articket Barcelona en ontloop de wachtrijen bij topmusea in Barcelona!
Vrijheidsstrijder
Getalenteerd en met een nooit aflatende werklust, liet Miró zijn eindeloze fantasie jarenlang de vrije loop. Zijn kunstwerken waren zijn manier om uiting te geven aan zijn idealen van een moderne wereld in een tijdperk waarin de Spaanse dictatuur (1936-1941) hoogtij vierde. Tegen beter weten in, vocht hij jarenlang als een gevangene in een onvrije wereld, voor een moderne samenleving, waarin de onderdrukte Catalaanse identiteit en cultuur recht aangedaan zou worden.
Zo kinderlijk naïef als hij schilderde, zo rebels was hij in zijn standpunten. Niemand kon hem van zijn idealen afbrengen. Als een vrijheidsstrijder werkte hij onuitputtelijk om uiting te geven aan zijn innerlijke wereld. Met een kinderlijke onschuld opende hij zo voor velen van zijn tijdgenoten de ogen dat een moderne, rechtvaardigere en vrije wereld wel degelijk mogelijk was.
Moderniteit
Naar aanleiding van een gesprek met de burgemeester van Barcelona tijdens zijn eerste grote expositie in het oude Hospital de la Santa Creu in 1968, ontstond bij Joan Miró het idee een eigen museum op te richten, waarin het publiek kennis kon maken met Moderne kunst in al haar facetten. Vier jaar later begon de bouw.
La Fundació de Miro aan rand van de berg Montjuïch, gebouwd door de beroemde architect en Joan´s vriend Josep LLuís Sert, werd op 10 juni 1975 geopend voor publiek. Een grote open ruimte vol witte muren, met natuurlijke lichtinval, diverse terrassen en binnenplaatsen was het resultaat.
De surrealistische kunstcollectie van het museum omvat ruim 10.000 werken, variërend van schilderijen, beelden en schetsen tot aan wandtapijten. Drie jaar na Miro´s dood, werd het museum in 1986 uitgebreid met een bibliotheek en auditorium. Het museum staat ook bekend als Centro de Estudios de Arte Contemporáneo (CEAC), centrum voor de Moderne kunst.
In een tijd waarin de artistieke en culturele wereld nauwelijks de kans had zich te uitten, zorgde het museum van Miró voor een heropleving van niet alleen de kunst en cultuur, maar de Moderniteit an zich. Samen met Dalí en Picasso wordt hij gezien als een van de grote meesters van de Moderne kunst.
Fundació Joan Miró
Avenida de Miramar s/n, Barcelona
Metro: L3 Parallel
Openingstijden:
okt-juni: di-za 10.00-19.00 uur, juli-sept: 10.00-20.00 uur,
donderdag: 10.00-21.30 uur, zon- en feestdagen: 10.00-14.30 uur.