barcelona-casa-battlobarcelona-park-guellbarcelona-foodramblas-barcelonabarcelona-bezienswaardigheden

MNAC: 1000 jaar kunst in één museum

Allure! Dat is wat het Museu Nacional dŽArt de Catalunya (MNAC) aan de rand van de berg Montjuïch uitstraalt. Er overheen kijken is vrijwel onmogelijk. De twee torenhoge zuilen, de magische fonteinen en het imposante museumgebouw zelf. Alles getuigt van eenzelfde elegantie. Om over het magnifieke uitzicht over de stad nog maar niet te spreken. 

Barcelona_mnac-Palau_Nacional_Barcelona

Wereldtentoonstelling            
Montjuïch werd voor de Wereldtentoonstelling van 1929 flink op de schop genomen. In totaal herrezen zoŽn 32.000m2 aan nieuwe gebouwen op het bergachtige terrein. Wat nu dient als kunsthistorisch museum, deed oorspronkelijk dienst als Palau Nacional (lees: nationaal paleis). Het eclectische gebouw in Neo-klassieke Spaanse stijl, bezit ook renaissance en barok elementen.

De Spaanse architecten Eugenio Cendoya, Enric Catà en Père Domènech i Roura begonnen de constructie in 1926. Drie jaar later was het project klaar voor gebruik.  Tijdens de viering van de Wereldtentoonstelling werd het ruime paleis gebruikt als expositieruimte van ruim 5000 Spaanse kunstwerken. De fonteinen die destijds speciaal dienst deden voor de opening van de wereldexpo, trekken nog altijd veel toeristen.

TIP: Met het Articket Barcelona heb je toegang tot 6 topmusea in Barcelona, waaronder het MNAC, tegen een aantrekkelijke prijs. Als je minstens twee musea bezoekt heb je de aanschafprijs er al uit en je ontloopt de wachtrijen bij de kassa!

Bestel het Articket Barcelona en krijg toegang tot topmusea in Barcelona

Barcelona_mnac-Palau_Nacional

1000 jaar kunst                      
Vijf jaar na de wereldexpo kreeg het gebouw een nieuwe bestemming. In 1934 werd het imposante bouwwerk geopend als Museum voor de Catalaanse kunst. Het huidige museum ontstond pas in 1990 toen dit museum fuseerde met het Museo de Arte Moderno (lees: museum voor Moderne kunst) dat in 1945 werd opgericht. Beide collecties werden toen ondergebracht onder een dak. In datzelfde jaar werden nieuwe kunstcollecties aangebracht van historische munten, tekeningen en etsen, alsmede een uitgebreide kunsthistorische bibliotheek. Zes jaar later, werd ook een fotografie-afdeling toegevoegd. Sindsdien biedt het museum een overzicht van Catalaanse kunst door de eeuwen heen.

Barcelona_mnac-museum

Het resultaat is een zeer omvangrijke collectie van historische en moderne kunst van 1000 jaar Catalaanse kunstgeschiedenis in één museum. Slechts een deel hiervan wordt daadwerkelijk tentoongesteld. Het overgrote deel wordt bewaard in de kunstopslagplaats van het museum. Het gebouw doet namelijk ook dienst als kunstconservatie en -restauratiecentrum.

Barcelona_mnac-museum

Romaanse kunstcollectie
Wereldwijd staat het museum vooral bekend om haar Romaanse kunstcollectie. De originele Romaanse frescoŽs uit de zesde tot achtste eeuw zijn bespaard gebleven van de Spaanse Burgeroorlog, omdat ze vooraf veilig werden opgeborgen in het museum.  Naast Romaanse kunst, kom je hier ook diverse andere kunststromingen tegen. Zo zijn er kunstwerken uit de Middeleeuwse tijd, de Gotische tijd, de renaissance, het barokke tijdperk, het neoclassicisme, de romantiek, het realisme, het modernisme en de moderne kunst te vinden.

Barcelona_mnac-museum

In 2004 werden religieuze kunstwerken van de Thyssen-Bornemisza collectie uit het Thyssen-museum in Madrid overgebracht naar het MNAC. Tot slot zijn er ook enkele belangrijke werken van Pablo Picasso te vinden. Wie nieuwsgierig is naar Catalaanse kunst door de eeuwen heen, is hier dus beslist aan het juiste adres.

MNAC            
Parc de Montjuïch
Wijk: LŽEixample
Metro: L1 of L3 (Plaza Espańa) 
Openingstijden: di-za 10.00 - 19.00 uur & zo 10.00-14.30 uur.

Barcelona_musea-MNACg.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video