barcelona-foodbarcelona-bezienswaardighedenramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-park-guell

Picasso Museum: een museum uit liefde voor Barcelona

Pablo Picasso (1881-1973)  bracht een groot deel van zijn jeugd door in Barcelona. Hij hield er zijn eerste expositie, maakte er kennis met de artistieke bohème uit zijn tijd en richtte er later- op aanraden van een goede vriend- het Picasso-museum op.  Nog altijd is Picasso´s liefde voor de Catalaanse hoofdstad voelbaar in zijn allereerste museum, dat is opgebouwd uit vijf voormalige Middeleeuwse paleizen. Ontdek het zelf en maak kennis met het werk van een zeer jeugdige Picasso.

Barcelona_musea-Picasso-Museumk.jpgPicasso´s liefde voor Barcelona 
Amper 17 jaar was Pablo Picasso (1881-1973), toen hij in het artistieke café Els Quatre Gats in Barcelona zijn eerste expositie hield. Hier legde hij de bouwstenen voor zijn latere succes. De afbeelding van de menukaart, die hij destijds speciaal voor het café ontwierp, wordt nog altijd gebruikt als herinnering aan die lang vervlogen tijd. Een tijd waarin het artistieke gevoel in Barcelona hoogtij vierde. Zijn liefde voor de stad Barcelona ontstond in zijn jeugd en Picasso droeg het met zich mee tot aan zijn dood.

TIP-1: Boek een skip-the-line ticket voor het Picasso Museum, inclusief een rondleiding met een deskundige gids

Boek hier je ticket(s) voor het Picasso Museum incl. rondleiding

TIP-2: Picasso Tour
Je kunt in Barcelona ook een Picasso Tour maken. Met een gids wandel je dan langs de plekken in Barcelona waar Picasso verbleef en werkte, zoals Els Quatre Gats Café en Carrer Avinyo. De toegang tot het Picassomuseum is inbegrepen.

Boek hier een Picasso tour door Barcelona

TIP-3: Met het Articket Barcelona heb je toegang tot 6 topmusea in Barcelona, waaronder het Picasso Museum, tegen een aantrekkelijke prijs. Als je minstens twee musea bezoekt heb je de aanschafprijs er al uit en je ontloopt de wachtrijen bij de kassa!

Bestel het Articket Barcelona en ontloop de wachtrijen bij topmusea in Barcelona!

5 paleizen, 1 museum   
Het Picasso-museum ligt in het centrum van Barcelona, in de Carrer Montcada, een voormalig bankdistrict, op loopafstand van de Ramblas. Ooit stonden er op die plek maar liefst vijf Middeleeuwse paleizen. In de loop van zijn leven, kreeg zijn goede vriend en privé secretaris Jaume Sabertès de beschikking over een groot aantal kunstwerken uit Picasso´s beginperiode. Hij speelde met het idee een museum op te richten voor Picasso en stelde daarom de kunstwerken ter beschikking in een van de oude paleizen in Carrer Montcada.
Al snel schonk de kunstenaar bijna duizend extra werken van zijn hand. Sabertès wilde het museum oprichten in Picasso´s geboortestad Malaga, maar Picasso koos uiteindelijk zelf voor Barcelona. Het museum werd op 9 maart 1963 officieëel geopend voor publiek en was daarmee het allereerste museum dat zich richtte op Picasso´s kunstwerken en het enige museum dat ontstond tijdens zijn leven.

Vluchten naar Parijs
Het museum was een feit, maar voormalig dictator Francisco Franco, was tijdens de oorlog niet erg te spreken over de kunstschilder. De kunstenaar zelf had weinig op met het oorlogsregime van Franco en vroeg daarom politiek asiel aan in Parijs, waar hij lange tijd van zijn leven verbleef.  La Guernica (lees: de oorlog), een van Picasso´s meest bekende werken, uit zijn verdriet om de Spaanse burgeroorlog destijds.

Uitgebreide kunstcollectie
Tegenwoordig is het Picasso-museum een zeer gewilde toeristische attractie. Mensen van over de hele wereld, reizen naar Barcelona af om een glimp van het voormalige genie Picasso op te vangen in zijn museum. De bijzondere kunstcollectie uit het museum verwijst voornamelijk naar Picasso´s vroege werken: schoolschrift schetsen, familieportretten en werken uit Picasso´s blauwe en roze periode. Ook latere werken uit zijn kubistische periode zijn er te bewonderen.


Museo Picasso                                                                                                                           
Montcada 15-23, Barcelona
Wijk: El Born                                                                                                                                    
Metro: L4 Jaume I
Openingstijden: di-zo 10.00-20.00 uur

Barcelona_musea-Picasso-Museumg.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video