barcelona-park-guellbarcelona-casa-battlobarcelona-bezienswaardighedenramblas-barcelonabarcelona-food

Parc Güell: van ongewenst woonpark tot toeristenattractie

Als graaf en ondernemer Eusebi Güell, de voormalige eigenaar van Parc Güell in Barcelona, nu nog in leven zou zijn, zou hij zijn ogen uitkijken. Zijn tijd ver vooruit, besloot hij in 1900 architect Gaudí in de hand te nemen voor het aanleggen van een vernieuwende groene woonwijk voor welgestelde families in Barcelona. Na 14 jaar moest hij zijn bouwplannen stopzetten, vanwege te weinig belangstelling.

Yuppenwijk
Geïnspireerd door Engelse natuurstadswijken, kocht Güell in 1899 een flinke lap grond van ruim 17 hectare op de berg Pelada in het noordwesten van Barcelona. Het was zijn bedoeling om van het bouwterrein met een oppervlakte van twee landhuizen, de grootste, groenste en meest luxe woonwijk van Gracía te maken. Zestig grote woonhuizen van 200-240 m2 per stuk, een panoramisch uitzicht over de stad en een immens grote tuin voor de welgestelde inwoners. Dat was het plan wat Güell voor zich zag. Maar met slechts drie verkochte percelen, liep het niet zo vlot met de huizenbouw.

Barcelona_parc-guell

Entree
Sinds 2013 is de toegang tot Park Güell niet meer gratis en dien je tickets te kopen voor de entree. Gezien de populariteit van het park staan er wachtrijen die kunnen oplopen tot 2 uur. Daarom raden wij aan om tickets alvast online te bestellen zodat je bij aankomst direct naar binnen kunt!

Bestel hier tickets voor Parc Güell!

Tip: Combineer een ticket voor Parc Güell met een ticket voor de Hop-on Hop-off bus en krijg 4 euro korting!

Bestel hier tickets voor Park Guëll en de Hop-on Hop-off bus met korting

Tip: Met de Barcelona City Pass heb je gratis toegang tot Park Guëll én La Sagrada Familia, zonder wachtrijen! Bovendien is een ticket voor de hop-on hop-off bus inbegrepen bij deze pas.

Bestel hier de Barcelona City Pass!

Barcelona_Parc_Guell_gaudi

Religieus, natuurlijk en stedelijk 
Dat was de basis waarmee de architect aan het bouwwerk met 60 meter hoogteverschil (van 150 tot 210 meter boven zeeniveau) begon. Ondanks Gaudi´s bijzondere, modernistische bouwstijl, een combinatie van smalle, ronde kalkstenen geïnspireerd op natuurelementen en gekleurd mozaïek van glas en keramiek, zag geen rijke yup uit Barcelona het zitten om ´buiten de stad op een berg´ te gaan wonen. Antoní Gaudí betrok daarom in 1906 zelf één van de panden, wat tegenwoordig dient als Gaudí-museum. Van een woonpark is het echter nooit gekomen. Het kapelletje op de heuvel heeft ook geen doorgang gehad. Lees meer over het Gaudi Museum in dit artikel.

Barcelona_parc-guell

Unesco
Toen in 1918 Güell overleed, verkochten zijn erfgenamen het park deels aan de gemeente Barcelona. Pas toen in 1926 het park - vanwege haar schoonheid - werd geopend voor het publiek, kwam de belangstelling langzaam op gang. In 1984 werd parc Güell uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO. Het aantal belangstellenden groeide hierdoor sterk.  Het park werd tussen 1987 en 1994 gerestaureerd en tijdens de Olympische Spelen in 1992 kocht de gemeente Barcelona het park in zijn geheel over. 

Barcelona_park-guell

Toeristenattractie
Sindsdien is dit park een van Barcelona's meest bezochte plekken. Het grote plein in het midden van het park biedt een fraai uitzicht over de stad. De slingerende, kleurrijke mozaïeken zitbank is zeer geliefd bij toeristen. In de zuilenhal onder het plein spelen straatmuzikanten de sterren van de hemel en je staat letterlijk in de rij om een foto te kunnen maken van Gaudi's beroemde salamander op de trap.

De eens zo droge en dorre berg buiten het centrum, staat nu bekend als een prachtig botanische tuinpark met modernistische bouwelementen, waarin natuur en architectuur een perfecte eenheid vormen. Precies zoals Gaudí dat graag zag.

Barcelona_parc-guell

Tip: Parc Güell ligt onderaan een steile berg, zo´n twintig minuten lopen vanaf de metro of bus. Je kunt het park op twee manieren bereiken: lopend of met de roltrap. Vooral voor mensen die slecht ter been zijn, is de tweede optie aan te raden. Meer informatie hierover vind je bij de toeristeninformatiecentrum op Plaza de Catalunya.

Parc Güell
Carrer d´Olot, Barcelona
Metro: L3 Lesseps/Vallcarca of toeristenbus

Openingstijden: dagelijks 10.00-21.00 uur (mei-aug), 10.00-20.00 uur (april-sept), 10.00-19.00 uur (mrt-okt) en 10.00-18.00 uur (febr-nov).

Barcelona_park-guell

Barcelona_parc-guell

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video