ramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-foodbarcelona-bezienswaardighedenbarcelona-park-guell

Parc de la Ciutadella: van militair fort tot groen stadshart

Even weg uit de stadsdrukte, maar geen zin in de metro? Geen nood. Op loopafstand van Las Ramblas, in het verlengde van de Arc de Triomf, ligt het relaxte stadspark Parc de la Ciutadella. Hier vind je 17 hectare rust en ruimte in het groene hart van de stad. 

Barcelona_parken-Parc-Guellktest.jpgPicknicken met vrienden, een spannend boek lezen, op een bankje mensen kijken, kijken, luisteren naar straatmuzikanten, zonnen, vogels kijken of simpelweg genieten van het groen om je heen. Het Ciutadella park is dé plek bij uitstek voor een ontspannen middag. En aangezien het in Barcelona bijna altijd heerlijk weer is, kun je zelfs in de winter volop genieten van een frisse neus in het stadspark.

Is je energie weer opgeladen, dan biedt het park ook sportieve activiteiten. Wandelen, joggen of tafeltennissen bijvoorbeeld. En wat dacht je van yoga of tai chi in de vroege ochtenduren? Of heerlijk dobberen tijdens een rondvaart met een bootje over het stadsmeer?  

Wil je liever cultureel bezig zijn? Breng dan een bezoek aan een van de drie musea in het park (Museu de Zoología, Museu de Geologia en Museu d´Art Modern), bekijk de indrukwekkende beelden her en er verspreid in het park of neem een kijkje in het Catalaanse parlement. Een bezoekje aan de dierentuin mag natuurlijk niet ontbreken. De dierentuin beslaat de helft van het park. Voor je het weet, ben je dus zo een dag verder! 

Militair fort
Weinig doet vermoeden dat dit stadspark voor de Catalaanse industrialisatie lange tijd toebehoorde aan het leger. Toen koning Philips de Vijfde op 11 september 1714 de oorlog tegen Spanje verloor, moest Catalonië haar onafhankelijkheid inleveren. Een jaar later- in 1715- werd een groot militair fort gebouwd op de plek waar nu het park ligt. Zo kon het heersende leger de stad goed controleren. Jarenlang diende het park dus als militair fort, totdat in 1872 de Catalaanse stadsarchitect Josep Fontseré het idee oppakt het ruimtegebrek in Barcelona aan te pakken. Met het uitzicht op de Universele Wereldexpositie van 1888, greep Fontseré zijn kans om het militaire fort om te toveren tot het allereerste groene stadspark van Barcelona.

Parc de la Ciutadella
Plaza de Picasso, 1
Metro: L1 (Arc de Triomf)
Open ma-zo: 10.00 totdat het donker wordt.

Barcelona_parken-Parc-Guellg.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video