Artisjokken met groene saus
Claudia Roden, autoriteit op het gebied van de mediterrane, Noord-Afrikaanse en Italiaanse keuken, richt in dit standaardwerk haar scherpe blik met ongeëvenaard inzicht op de Spaanse gastronomie. Ze schreef een hartstochtelijk en meeslepend boek over de rijkdom van de Spaanse eetcultuur waarin Catalonië en Barcelona een grote rol spelen.
Artisjokken met groene saus
alcachofas con salsa verde
Dit recept is geïnspireerd op een gerecht in Tía Victoria’s Spanish Kitchen van Victoria Serra, vertaald door haar schoondochter Elizabeth Gili. Het boek was me uitgeleend door Elizabeth zelf, een prachtige vrouw met blauwe ogen van in de negentig, die filosofie had gestudeerd. Haar man Joan Gili, een Catalaan, kwam in 1934 naar Londen en had een Spaanstalige boekwinkel aan Cecil Court bij Charing Cross Road.
Samen met Stephen Spender vertaalde hij diverse boeken van de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca. Ook was hij een van de stichters en later voorzitter van de Anglo-Catalan Society. Uit heimwee naar de keuken van zijn ouderlijk huis vroeg hij zijn moeder in zijn brieven om recepten en moedigde haar aan om het boek te schrijven, dat in Spanje als Sabores werd gepubliceerd door zijn vader, de uitgever Luis Gili.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 8 artisjokbodems of -hartjes, vers of diepgevroren en ontdooid (Ik heb diepgevroren artisjokken gebruikt.)
- zout
- ½ snee wittebrood zonder korst (ca. 30 g)
- 1-2 tenen knoflook, geschild
- 2 eetlepels olijfolie om te bakken
- 1 eetlepel wittewijnazijn
- bosje bladpeterselie (ca. 25 g), fijngehakt
- 3 eetlepels virgen extra olijfolie
Bereiding:
Kook de artisjokken 10 minuten in water met zout; ze moeten net gaar zijn. Laat ze uitlekken. Bak het brood en de hele tenen knoflook in een koekenpannetje met de 2 eetlepels olijfolie op niet te hoog vuur; keer ze tot ze helemaal bruin zijn, en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Giet de azijn over het brood en pureer het met de knoflook in een keukenmachine. Voeg de peterselie, virgen extra olijfolie en wat zout toe en draai er een romige massa van.
Geef de artisjokken op kamertemperatuur en schep op elke artisjok wat saus.
Dit gerecht staat in De smaken van Spanje van Claudia Roden op de pagina met boeken en kookboeken over Barcelona.
Foto: Jason Lowe
De smaken van Spanje
Claudia Roden
Uitgeverij Fontaine, 2019
ISBN 9789059560451
€ 32,99
Bestel De smaken van Spanje bij bol.com