barcelona-park-guellbarcelona-bezienswaardighedenramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-food

Artisjokken met groene saus

Claudia Roden, autoriteit op het gebied van de mediterrane, Noord-Afrikaanse en Italiaanse keuken, richt in dit standaardwerk haar scherpe blik met ongeŽvenaard inzicht op de Spaanse gastronomie. Ze schreef een hartstochtelijk en meeslepend boek over de rijkdom van de Spaanse eetcultuur waarin CataloniŽ en Barcelona een grote rol spelen.†

Barcelona_Recepten_Artisjokken_Claudia_RodenArtisjokken met groene saus
alcachofas con salsa verde


Dit recept is geÔnspireerd op een gerecht in TŪa Victoriaís Spanish Kitchen van Victoria Serra, vertaald door haar schoondochter Elizabeth Gili. Het boek was me uitgeleend door Elizabeth zelf, een prachtige vrouw met blauwe ogen van in de negentig, die filosofie had gestudeerd. Haar man Joan Gili, een Catalaan, kwam in 1934 naar Londen en had een Spaanstalige boekwinkel aan Cecil Court bij Charing Cross Road.

Samen met Stephen Spender vertaalde hij diverse boeken van de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico GarcŪa Lorca. Ook was hij een van de stichters en later voorzitter van de Anglo-Catalan Society. Uit heimwee naar de keuken van zijn ouderlijk huis vroeg hij zijn moeder in zijn brieven om recepten en moedigde haar aan om het boek te schrijven, dat in Spanje als Sabores werd gepubliceerd door zijn vader, de uitgever Luis Gili.

IngrediŽnten voor 4 personen:


Bereiding:
Kook de artisjokken 10 minuten in water met zout; ze moeten net†gaar zijn. Laat ze uitlekken. Bak het brood en de hele tenen knoflook†in een koekenpannetje met de 2 eetlepels olijfolie op niet te†hoog vuur; keer ze tot ze helemaal bruin zijn, en laat ze op keukenpapier†uitlekken.
Giet de azijn over het brood en pureer het met de knoflook in een†keukenmachine. Voeg de peterselie, virgen extra olijfolie en wat†zout toe en draai er een romige massa van.
Geef de artisjokken op kamertemperatuur en schep op elke artisjok†wat saus.

Dit gerecht staat in De smaken van Spanje van Claudia Roden†op de†pagina met boeken en kookboeken over Barcelona.†

Foto: Jason Lowe†† †


Barcelona_Boeken_Smaken_van_Spanje_Claudia_RodenDe smaken van Spanje
Claudia Roden
Uitgeverij Fontaine, 2019
ISBN†9789059560451
Ä 32,99

Bestel De smaken van Spanje bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video