barcelona-bezienswaardighedenbarcelona-foodramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-park-guell

Crema catalana

Het Catalaanse Crema Catalana dessert is een variant op het Franse crème brulé. In bergdorpen in de binnenlanden van Catalonië vormt dit zoete dessert de standaard afsluiting van een goede maaltijd. Deze variant met kaneelijs en groene appelsaus is een aanrader! Even oefenen en je hoeft er niet meer voor naar Frankrijk of Spanje af te reizen.

Ingrediënten voor 4 personen:
voor de crème:
75 cl vloeibare slagroom
25 cl. melk
15 eieren (alleen het eigeel)
150 gr suiker
2 vanillestokjes (Bourbon) 

voor de versiering:
4 groene appels (Granny Smith)
1 citroen 

voor het kaneelijs:
1 liter melk
2 eieren
10 eieren (alleen het eigeel)
snufje kaneel
250 gr suiker
50 cl kaneellikeur
2 kaneelstokjes
of koop voorverpakt kaneelijs. 

Bereidingswijze:
1. snijd de vanillestokjes voorzichtig open en haal de vanillepulp eruit. Doe zowel de vanillepulp als de vanillestokjes toe aan een steelpan. 
2. Voeg er de melk en de slagroom bij. Zet op het vuur en laat het geheel koken. Mix het zo nu en dan even.
3. In een diepe schaal scheid je de 6 eieren. Het eigeel gebruik je voor de crème. Mix het eigeel goed en voeg ondertussen de suiker toe. Roer tot het geheel goed gemixt is.
4. Voeg dan het warme vanilleslagroom mengsel toe en roer het geheel goed door.
5. voeg het mengsel in het vergiet, zodat de vanillestukjes eruit gezeefd worden. 
6. schenk het mengsel in aluminiumkleurige ovenvaste schaaltjes. verwarm de oven vorm en laat het geheel 45 minuten op 85 ªC in de oven garen.
7. haal de ovenschaaltjes uit de oven en laat ze een paar uur afkoelen, tot de crème een vaste vorm heeft aangenomen.
8. haal met een puntmesje de crèmes voorzichtig uit de ovenschaaltjes. Prik onderin een gaatje en laat de crème voorzichtig uit het schaaltje vallen.
9. Nu maak je de gecarameliseerde laag. Doe suiker op de bovenste laag en strijk het uit. En verbrand de suiker tot het carameliseert.
10. Snijd ondertussen de appel in zeer dunne plakjes, doe er een beetje citroensap overheen en verwarm het 60 minuten op 100ªC (lage temperatuur). Voeg de appelplakjes als versiering toe aan het bord met de crème.
11. Gebruik de rest van de appels om verse appelsap te maken. Voeg een beetje vers citroensap toe.
12. Voeg tot slot een bolletje kaneelijs toe en maak af met wat extra kaneel en vanillesuiker. 

Bon profit! 

Tip: voor de traditionele crema catalana, sla je stap 10 t/m12 over.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video