Autotrip over de grens? 5 misverstanden rondom je autoverzekering
Ga je met de auto naar Barcelona of naar een camping aan de Costa Brava of Costa Dorada? Met de auto rijd je dan door België of Duitsland en door Frankrijk om uiteindelijk in Spanje te belanden. Een lange autotrip is het ultieme avontuur en de ultieme vorm van vrijheid. Door overweldigende natuur en spontaan stuiten op onontdekte plekken. Tijdens zo’n vakantie is het extra verstandig dat je auto goed is verzekerd. Daarom zet Independer de 5 grootste misverstanden over je autoverzekering op reis op een rij.
Misverstand 1: met een allrisk-verzekering ben ik ook voor langere tijd buiten Nederland verzekerd
De allrisk (WA volledig casco) dekking is de meest uitgebreide autoverzekering. Daarmee ben je verzekerd voor alle schades aan je eigen auto. Ook als je hier zelf schuldig aan bent. Je bent hiermee ook verzekerd in het buitenland. Maar:
- misschien is je verzekering niet in elk land geldig. Je checkt dat op de groene kaart.
- ga je langer dan twee maanden met de auto rondreizen? Check bij je autoverzekeraar of je autoverzekering dan nog wel geldig is, of dat je misschien meer moet betalen. Want bij veel verzekeraars geldt je autoverzekering slechts twee maanden in het buitenland.
Handig om te weten: de bagage in je auto is vaak alleen verzekerd als iemand anders tegen jouw auto aanrijdt. Ben je zelf de veroorzaker van de aanrijding? Dan ben je hier ook voor verzekerd met een schadeverzekering inzittenden.
Misverstand 2: ik kan alleen in Nederland gebruikmaken van mijn pechhulpverzekering
Naast je gewone pechhulpverzekering, kun je voor een paar euro extra een verzekering voor pechhulp in het buitenland afsluiten. Heb je pech onderweg? Dan heb je bijvoorbeeld recht op hulp ter plaatse, eventueel vervangend vervoer, hotel en extra reiskosten. Wat je precies vergoed krijgt, lees je in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.
Check: pechhulp zit meestal ook in je reisverzekering. Of je krijgt het vergoed via Route Mobiel, de garage of de ANWB. Check dus dat je niet dubbel verzekerd bent. Dat is zonde van het geld.
Misverstand 3: als mijn auto is gestolen buiten Nederland, dan krijg ik altijd een vervangende auto
Ben je WA beperkt casco of WA volledig casco verzekerd en is je auto gestolen? Dan heb je meestal recht op vervangend vervoer. Vaak is dit voor maximaal 30 dagen. Daarnaast kun je een (gedeeltelijke) vergoeding per dag krijgen voor een huurauto. Bekijk daarvoor de polisvoorwaarden van de autoverzekering. Is je auto na 30 dagen nog niet teruggevonden? En ben je beperkt casco of volledig casco verzekerd? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag.
Hoeveel dit is hangt af van de leeftijd van je auto en de regeling die je autoverzekeraar hanteert:
- Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
- Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je hebt betaald voor je tweedehands auto.
- Dagwaarderegeling: je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed. Een schade-expert stelt vast hoe hoog dit bedrag is. Ben je het niet eens met de vergoeding? Dan kun je zelf een expert inschakelen (contra-expert). Als jouw expert en die van de verzekeraar het niet eens worden, dan kijkt ook een derde expert mee. Zijn oordeel is bindend. Let op: de kosten voor een eigen expert vergoedt je autoverzekeraar meestal niet. Vraag dit altijd na bij je verzekeraar.
Welke regeling bij jouw autoverzekeraar geldt, staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.
Misverstand 4: ik moet mijn groene kaart altijd in elk land meenemen
In de meeste landen is een groene kaart niet verplicht als je met je auto of motor rijdt. Maar, in sommige wel. Toch is het slim om deze altijd mee te nemen. Want de kaart is hét bewijs dat jouw auto in het buitenland verzekerd is. Op de kaart staan de belangrijkste gegevens over je autoverzekering zoals:
- In welke landen je bent verzekerd
- Welk kenteken verzekerd is
- Tot wanneer de verzekering loopt
- Het nummer van je groene kaart (dit heb je nodig als je schade hebt en het Europees Schadeformulier moet invullen)
- Contactgegevens van je verzekeraar
- Contactgegevens van hulpdiensten (alleen als je recht hebt op hulp bij bijvoorbeeld diefstal of total loss)
Voordat je wegrijdt, bekijk dus of je ook verzekerd bent in de landen waar je naartoe gaat. Als dat niet zo is, dan kun je soms bij de grens een tijdelijke autoverzekering afsluiten. Verstandig om dit ook even van tevoren te checken.
Misverstand 5: ik kan mijn autoverzekering niet voor een poosje pauzeren
Als je 6 maanden (of korter) of reis gaat zonder je auto, dan kun je die prima thuis laten. Maar als autobezitter ben je wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Je betaalt dus wel gewoon premie voor je autoverzekering en motorrijtuigenbelasting. Ook blijf je verplicht om de auto APK te laten keuren.
Ga je langer weg en kun je je auto op eigen terrein stallen? Dan kun je je autoverzekering schorsen – tegen betaling via de RDW. Je autoverzekering, motorrijtuigenbelasting en eventueel verplichte APK staan dan voor maximaal een jaar stil. Maar: niemand mag tijdens die periode in de auto rijden. Wel is het voordelig. Want je betaalt tijdens de schorsing geen premie. En kom je terug? Dan activeer je zo weer de verzekering.
Let op: de RDW zet niet je autoverzekering stop. Dat moet je zelf doen. Je autoverzekering schorsen kan trouwens niet bij elke verzekeraar.