barcelona-bezienswaardighedenramblas-barcelonabarcelona-foodbarcelona-park-guellbarcelona-casa-battlo

Sitges: idyllische badplaats net buiten Barcelona

De populaire badplaats Sitges, ruim 30 kilometer ten zuiden van Barcelona, was ooit niet meer dan een eenvoudig vissersdorp. Toch heeft dit aantrekkelijke dorp, altijd al een grote aantrekkingskracht gehad op buitenstaanders.

Barcelona_SitgesSinds het begin van de 19e eeuw, brachten rijke Barcelonezen er hun zomers door. Ook streken diverse bekende kunstenaars er neer om het bijzondere zonlicht op doek vast te leggen. En Spaanse immigranten die in Cuba fortuin maakten met het vervaardigen van rum, bouwden de zeeboulevard vol met koloniale huizen. Niet verwonderlijk. Sitges wordt gezien als een van de mooiste plekken aan de Spaanse kust.

Artistiek vissersdorp
Ondanks de populariteit, heeft Sitges zijn historische, kleine centrum weten te behouden. Aan het begin van de 19e eeuw was dit dorp dé grondlegger van het Catalaanse Modernisme, dankzij kunstenaar Santiago Rusiņol, die graag zijn artistieke vrienden, waaronder Ramon Casas, Utillo en Pablo Picasso, uitnodigde om van zijn kunstcollectie te genieten en nieuwe ideeën uit te werken. Sitges heeft haar artistieke karakter nog altijd behouden. Sinds 1967 wordt hier jaarlijks het Festival de Cine Fantastico de Sitges gehouden, het jaarlijkse filmfestival van Sitges. 

Bacardi 
Veel Catalanen emigreerden in de 19e eeuw naar Cuba om daar hun geluk te zoeken. Enkele daarvan keerden jarenl ater teurg, nadat ze succesvol een fortuin hadden vergaard in de Cubaanse rumindustrie. Zij bouwden koloniale huizen in Cubaanse stijl aan de zeeboulevard van Sitges. Een daarvan was de Catalaan Bacardi, de grondlegger van Bacardi rum. Sitges heeft niet alleen een monument aan hem gewijd, ook bezit het dorp een Bacardi huis, Casa Bacardi, waar je heerlijk kunt genieten van een glas Bacardi. Vergeet niet een wandeling langs de zeeboulevard te maken en de koloniale Cubaanse huizen te bewonderen. 

Homoparadijs

Sinds eind jaren ´70 is Sitges een van de populairste Europese vakantiebestemmingen voor homoseksuelen. Het kleine stadje bezit diverse gaybars, clubs en discotheken. Sinds 2006 bezit het strand van Sitges een homomonument en vanaf 2010 wordt er elk jaar juli een Gay Pride Parade georganiseerd.

Sitges
Treinen vanaf Estaciķ de Franįa, Passeig de Gracia, Sants Estaciķ
RENFE: Elke 15 min. 

Barcelona_sitges-spanje

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video