barcelona-foodbarcelona-park-guellbarcelona-bezienswaardighedenbarcelona-casa-battloramblas-barcelona

Fietsend de highlights van Barcelona bekijken

Na een schriftelijke boekingsbevestiging is het rond. Een toeristische stadstour met een oerhollands vervoersmiddel; de highlights-fietstour van Bajabikes. Drie uur lang op een groene tweewieler door Barcelona de hoogtepunten van de stad verkennen.Gewoon in het Nederlands. Is het de moeite? Beslist. Zelfs een stadskenner leert leuke nieuwe details achter de “bekende verhalen” over de Catalaanse hoofdstad.

Op weg naar de groene fietsenwinkel
Carrer d ěAtaülf 8. Verscholen in een klein achterafstraatje achter het centrale Plaza de Sant Jaume, ligt het vertrekpunt van Bajabikes, Greenbikes genaamd. Sam, de bedrijfseigenaar van de fietsverhuur- en reparatiewinkel, schud me hartelijk de hand. In vloeiend Engels spreekt hij me verwelkomend toe.´It will be cold, but ain´t going to rain today!´ Dat was ook de strekking van zijn nette bevestigingsmail inclusief weersvoorspelling de avond ervoor.

Dat de Californiër gek is op fietsen is duidelijk. Alles in zijn fietsenwinkel straalt zijn liefde voor de tweewieler uit. Overal om me heen zie ik fietsen; stadsfietsen, vouwfietsen, mountain bikes, racefietsen of een BMX. Er staan rijen met groene fietsen in de winkel opgesteld. De deurklink gemaakt van een fietsderraire, aan de wand hangt een klok van fietsspaken, daarnaast een fietsgitaar. In de etalage, aan het plafond, een kleine groene vouwfiets. Het fietsmateriaal en de vintage fietsposters aan de muur en de twee open fietsreparatieateliers maken het af. Om nog maar niet te spreken van de gekleurde miniatuurfietsjes, die er bovenin de winkel als trofeeën staan opgesteld. De ´huurbare´ groene stadsfietsen zien er goed onderhouden uit; comfortabel, drie versnellingen, nieuwe remmen, een extra groot slot en een fietssleutel. Ik ben benieuwd!  

Privétour door eigen stad
Net als ik me afvraag waar de overige deelnemers zijn, komt een opgewekte, blonde jongeman de winkel binnengelopen. Het is Merijn Bouma (37) uit Castelldefells; de Friese tourguide van vandaag. Geduldig wacht ik op de rest van de deelnemers. Dat blijkt onnodig; er staat voor vandaag een privé tour gepland. Drie uur lang een gids helemaal voor mezelf. Hoe luxe is dat? Ik kan hem het hemd van zijn lijf vragen en hij geeft nog goedgehumeurd antwoord ook.

Toegegeven, een gemakkelijke opdracht is het niet, om een Nederlandse journalist haar eigen stad Barcelona te laten zien. Toch draait de voormalig jongerenwerker er zijn hand niet voor om. Enthousiast neemt hij me mee langs de hoogtepunten van de stad. Ook de kleine, verborgen plekjes vergeet hij daarbij niet. Regelmatig maken we een tussenstop en wordt ik door deze fietsende encyclopedie uitstekend geďnformeerd over kleine details en belangrijke feiten. Geen vraag is hem teveel. Zijn theatrale geestdrift en zijn aanstekelijke, smeuďge anekdotes, maken Merijn tot een boeiende entertainer. Ik ben een en al oor. De drie uur vliegen letterlijk voorbij.  

Slingerend door El Gótico
De fietstocht begint in de gothische wijk van Barcelona. Al slingerend door de smalle zijstraatjes van El Gótico, wordt me snel duidelijk dat fietsen in Barcelona een avontuur op zich is. De niet aflatende mensenstroom in de binnenstad, de afwezigheid van fietspaden op een deel van de route, een lokale fietser die tegen het verkeer inrijdt. Ondanks de zorgvuldigheid en tips van de tourguide,de aangelegde fietspaden en de uitstekende stadsfiets, blijft het hier tegendraads fietsen.

Merijn beaamt dit. Het laatste jaar is de wet- en regelgeving rondom fietsen door de binnenstad strenger geworden. Kon je eerst fietsen waar je maar wilde, tegenwoordig controleert de politie streng. Soms volgen er boete´s, grote fietsgroepen worden tegengewerkt en op de pleinen mag je voortaan alleen met de fiets aan de hand rondlopen. Toch wordt het fietsen hier wel oogluikend toegestaan. Sterker nog: Barcelona lijkt de laatste jaren een campagneoffensief te zijn gestart om meer mensen aan het fietsen te krijgen; van het aanleggen van nieuwe fietspaden tot het aanbieden van het stadsfietsensysteem Bicing, alleen bestemd voor de lokale bevolking.  

Van hoogtepunt naar hoogtepunt
Bij de haven van Barcelona met uitzicht op Columbus en de Montjuďch krijg ik een lange inleiding over het Barcelona van voor de Olympische Spelen van 1992. Daarna fietsen we opnieuw de Barri Gotic in. Dit keer voor een korte introductie over het Franco-regime op het Philip Meri plein. De legende van Sant Jordí passeert op de Plaza Reíal, een inleiding in de Catalaanse-Spaanse politieke verhoudingen volgt op Plaza Sant Jaume, gevolgd door Las Ramblas.

We doorkruizen Plaza Catalunya voor een alternatieve Rambla. Als het koffietijd is, duizelt mijn hoofd van de hoeveelheid informatie. Ook mijn lachspieren verlangen naar wat rust. Na anderhalf uur van hoogtepunt naar hoogtepunt te worden rondgeleid is het tijd voor een informeel gesprek. We gaan een gezellig café binnen voor een kop koffie. De fietstour wordt hervat aan de Passeig de Gracía met Casa Battlo en Casa Milá. Merijn laat me alle uithoeken van La Sagrada Familia zien en verteld uitgebreid over de Catalaanse architect, Antoní Gaudí. Via de Arc de Triumpf en het stadspark de la Ciutadella, gaan we over de grote weg terug naar El Gótico, waar de tour eindigt. 

Europees marktleider
Fietsen met een enthousiaste gids en goed geďnformeerd worden over de laatste nieuwtjes van de stad, zonder een standaardverhaal opgedreund te krijgen. Dat is de kracht van Baja Bikes. Het Nederlandse bedrijf startte in 2005 haar fietsavontuur in Barcelona op. Het eerste jaar trok bedrijfseigenaar Eric Castien er zelf op uit om met vrienden en toeristen Barcelona rond te touren vanaf de voormalige strandtent, Baja Beach Club. Toen hij daar succes mee oogste, vroeg hij hulp aan Rigtmar Brandenburg, zijn huidige zakenpartner. Nu, zeven jaar later is Bajabikes hét Nederlandstalige fiets- en wandeltourbedrijf voor topsteden in Europa en New York. 
Met vestigingen in 17 wereldsteden, mag het bedrijf zich terecht Europees marktleider noemen.
Barcelona_tips-bajabikes2.jpg 

 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video