ramblas-barcelonabarcelona-bezienswaardighedenbarcelona-casa-battlobarcelona-park-guellbarcelona-food

Cementeri Montju´c: wandelexcursie op het kerkhof

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, als je je stedentrip naar Barcelona aan het plannen bent, maar een bezoek aan Cementiri Montju´ch is een prima optie voor een interessante stadswandeling. Het kerkhof van Barcelonaábehoort tot ÚÚn van de meest indrukwekkende kerkhoven van Europa. Niet zonder reden!

Barcelona_tip-cementiri-montjuicEuropese dodensteden
Parijs, Praag en Oslo trekken jaarlijks veel bezoekers op hun kerkhoven. Waarom zou dat in Barcelona anders zijn?áMet uitzicht op zee, is het Cementiri de Montju´ch, beslist geen nare plek om de eeuwigheid door te brengen. Wie vanuit het zuiden, langs de kust Barcelona binnenkomt krijgt al snel een indruk van ┤het leven na de dood┤in de Catalaanse hoofdstad. De grafheuvel van Montju´ch telt ruim 150.000 graftombes, variŰrend van eenvoudige grafzuilen tot overdadig versierde pantheons.á

Architectonische mengelmoes
Om het tekort aan begraafplaatsen in Barcelona en omgeving op te lossen, werd de begraafplaats op de Montju´c heuvel geopend in 1883. Albareda, de stadsarchitect destijds, had een kerkhof voor ogen waarin iedereen zich thuis zou voelen, ongeacht sociale klasse. Hij wilde het ┤monument der monumenten┤vervaardigen en liet zich bij het kerkhofontwerp inspireren op het Parijse PŔre Lachaise, waar beroemdheden zoals Jim Morrison begraven liggen tussen minder bedeelde parisiŰners.á
Het resultaat is een mengelmoes van architectonische bouwstijlen. Naast de gotische grafhuizen, neoklassieke pantheons en modernistische graftombes gemaakt door beroemde architechten en marmerbewerkers zoals Josep Llimona, Josep Puig i Cadafalch en LluÝs DomŔnech i Montaner, zijn er ook tijdloze gemeenschappelijke grafkuilen te vinden.

Barcelona_tip-cementiri-montjuicFranco┤s slachtoffers
Een van de drukst bezochte graven is de Fossar de la Pedrerea, een gemeenschappelijke grafkuil, waar de stoffelijke overblijfselen van ruim vierduizend Catalanen en republikeinen liggen, die onterecht gedood werden door het Franco regime. Een van de slachtoffers is LluÝs Companys, een van de meest geliefde Catalaanse premiers uit de jaren ┤30 van de vorige eeuw. Hij werd in 1940 door Francisco Franco om het leven gebracht. Zijn stoffelijk overschot is in 1985 overgeplaatst.

Wandelroutes

Het bedrijf Cementiris de Barcelona biedt verschillende wandelroute┤s aan voor ge´nteresseerden. Wie van architectuur houdt, gek is op geschiedenis en niet bang is aangelegd, kan kiezen uit een culturele route, een geschiedenis route of een combinatie van beide. De wandelingen zijn van alle technische hoogstandjes voorzien, zo kun je m.b.v. een QR code op je smartphone meer informatie vinden over de bouwwerken in het Engels, Frans, Spaans en Catalaans.

Begraafplaats Montju´c
Carrer Mare de DÚu de Port 56-58
Geopend: dagelijks 08.00-18.00 uur
Toegang: gratis

Cementiri de Montju´ch- Barcelona

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video