barcelona-park-guellbarcelona-casa-battlobarcelona-foodramblas-barcelonabarcelona-bezienswaardigheden

Hospital de la Santa Creu: rustig bijkomen in de drukke binnenstad

Het is een van de best bewaarde geheime plekken van Barcelona. Dankzij de moeilijke vindbaarheid, laten de meeste bezoekers het Hospital de la Santa Creu, ongemerkt aan zich voorbij gaan. Doodzonde, want nergens in het stadscentrum, vind je zo´n relaxte plek om je even ongegeneerd terug te trekken in de drukke binnenstad.

Barcelona_tip-antiguo-hospital-de-la-santa-creuMiddeleeuws ziekenhuis
Het voormalige middeleeuwse Hospital de la Santa Creu was eeuwenlang hét ziekenhuis van Barcelona. Het voormalige stadsziekenhuis deed van 1402 tot 1930 dienst en behoorde aan het einde van de Middeleeuwen tot een van de beste stadsziekenhuizen van Europa. Het ziekenhuis onderscheidde zich, doordat het als enige ook plaats boodt aan de behandeling van mensen met geestesziekten.

Eind negentiende eeuw barstte het ziekenhuis uit zijn voegen en werd elders in de stad het nieuwe modernistische ziekenhuis Hospital de la Santa Creu i Santa Pau aangelegd, door modernistische architect Lluís Domènech i Montaner. Het oude ziekenhuisgebouw kwam daardoor in handen van de gemeente. Tegenwoordig vind je hier echter diverse opleidingen en onderwijsinstituten. Het ziekenhuiskerkje Iglesia del Hospital is bewaard gebleven en nog altijd te bezoeken.

Rustgevende tuin
Alhoewel het ziekenhuis er niet meer is, is de bijbehorende tuin bewaard gebleven. Als je het hek door loopt, kom je op de grote binnenplaats terecht met een mooie, rustgevende tuin vol mandarijnenbomen en gotische fonteinen. Ook kun je een kijkje nemen in de Bibliotheca de Catalunya, de nationale Catalaanse bibliotheek.

Tijd voor een kopje cafe  
Om in Barcelona even alle stress en drukte om je heen te vergeten, kun je uitgebreid ontbijten, lunchen of gewoon een kopje koffie drinken op het terras van de bar El Jardí.

Hospital de la Santa Creu
Carrer del Carme 47/Hospital 56
Open: 10.00- zonsondergang) uur.
Metro: L3 (Liceu)

Iglesia del Hospital
Carrer del Carme 47/Hospital 56
Open: di-za 12.00-14.00 uur en 16-000-20.00 uur
Metro: L3 (Liceu)

Bar El Jardí
Carrer del Carme 47/Hospital 56
Open: ma-za 10.00-23.00 uur, zo gesloten
Metro: L3 (Liceu) 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video