barcelona-bezienswaardighedenramblas-barcelonabarcelona-casa-battlobarcelona-park-guellbarcelona-food

El Call: de voormalige joodse wijk van Barcelona

Middenin het originele stadscentrum van Barcelona, de wijk El Gòtico, vind je resten van wat voorheen de Joodse wijk El Call (lees: Hebreeuwse ´gemeenschap´) was. De wijk begon in de straat Carrer de Sant Domènec del Call. De Joden, veelal uit Noord-Afrika, leefden in relatieve vrijheid en maakten een goede economische ontwikkeling door, totdat de Spaanse koningin Elisabeth in 1493 de Joden het land uitzette.

Barcelona_tip-el-callVerboden Joden
In vergelijking met andere Spaanse steden, leefde de Joodse bevolkingsgroep in Barcelona in relatieve vrijheid. Maar ondanks haar privileges als tolk/vertaler voor de overheid, een eigen leefruimte met joodse marktkramen, badhuizen, slagerijen, bakkerijen en begraafplaatsen en de mogelijkheid om geld te verhandelen, waren de Joden niet volledig vrij. De Joodse wijk El Call lag dichtbij de regeringsgebouwen, zodat er voldoende mogelijkheden waren om deze bevolkingsgroep in de gaten te houden.

In de middeleeuwen werden de Joden gedwongen een davidster te dragen en de protesten tegen deze niet katholieken werden steeds heftiger, totdat koningin Elisabeth hen in 1493 verbood om nog langer in het katholieke land Spanje te wonen, tenzij ze zich bekeerden tot het Christendom. Veel Joden vertrokken daarom naar Noord Europa om zich daar te vestigen.

Synagoge en badhuizen 
Veel van de Joodse wijk i Barcelona is er niet bewaard gebleven. Slechts enkele straatnamen, één goed verscholen synagoge en een badhuis voor mannen. In de Carrer dels Banys Nous, stonden vroeger joodse badhuizen. Destijds bezitte de Joodse gemeenschap vier synagoge's. De enige die bewaard is gebleven, staat in de Carrer de Marlet. Deze synagoge werd pas in 1995 ontdekt, toen een Joodse buurtvereniging het pand aan het opknappen was. 

Gestolen geschriften 
De Hebreeuwse bijbelteksten die destijds veelal in steen gebeiteld werden, werden in de middeleeuwen van het Joodse kerkhof gestolen en hergebruikt voor het bouwen van een verdedigingsmuur. De begraafplaats Montjuïc bezit een Joods monument, het Shoahmonument genaamd. Dit monument ter herdenkenis aan de Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, bezit enkele Hebreeuwse geschriften, die verkeerdom geplaatst staan.

El Call
Metro: Liceu (L3) en Jaume 1 (L4).
Synagoge: Carrer de Marlet 5
Open: di-zo 11.14.30 uur/16-19.30 uur

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video