Barceloneta: van visserswijk tot toeristisch strandparadijs
Vis en strand. Dat kenmerkt het voormalige eiland dat in de 18e eeuw in Barcelona werd omgevormd tot de visserswijk Barceloneta. Inmiddels kun je er heerlijk genieten van de zon, lekkere tapas, of ongegeneerd flaneren over de lange boulevard. De lokale vissers hebben plaatsgemaakt voor toeristen uit alle windhoeken. Toch draait Barceloneta ook nu nog voornamelijk om zon, zee, strand en heerlijke verse vis.
Sin techos
De oorsprong van de wijk is minder fraai. Aan het begin van de 18e eeuw werden de inwoners van de voormalige wijk La Ribera (nu onderdeel van de wijk El Born) hun woning uitgezet, omdat de toenmalige koning Philip de Vijfde zonodig het verdedigingsfort van la Ciutadella (nu: Ciutadella park) moest bouwen. Voor het bouwproject moesten in 1719 diverse woningen uit de wijk La Ribera worden neergehaald. Zo kwamen vele inwoners plotseling op straat te staan. Aan deze zogenaamde ´sin techos´(lees: daklozen) werd geen vervangende woonruimte aangeboden. Ze werden eerder aan hun lot overgelaten. Pas in 1753, toen het bouwproject daadwerkelijk startte, kwam daar langzamerhand verandering in.
Voormalig eiland
De visserswijk Barceloneta behoort tot het oude gedeelte (Ciutat Vella) van de stad Barcelona en dankt haar terrein aan de drooglegging van het Maians eiland, dat voorheen vlakbij de kust van de oude stad lag. Toen Joan II, de Koning van Aragon, in 1477 de Romeinse haven wilde verbinden met de stad, werd hiervoor de basis gelegd voor de visserswijk. Toch bleef het eiland nog tot 1640 bestaan.
Wat nu La Rambla is, was voorheen de brede rivier Besós, tussen de zee, de oude stad en het eiland. Om het havengebied uit te breiden en de woeste golven tegen te gaan, werd het eiland (ter hoogte van het treinstation Estación de Francía) bij de oude stad getrokken. Aangezien de nieuwe stadswijk direct aan de haven lag, was het een ideale woonplek voor zeelieden en havenlui. Zo ontstond de visserswijk Barceloneta.
Tapas & zapatos
Dat Barceloneta voorheen een eiland was, is bij veel inwoners amper bekend. Toch word je er in de wijk her en der nog wel aan herinnerd doordat de naam van het eiland onverwacht opduikt. Zo vind je in La Barceloneta een tapasrestaurant met een maritieme uitstraling, luisterend naar de naam Maians. Je kunt er niet alleen terecht voor heerlijke tapas en rijstgerechten, ook voor herinneringen aan zee of een praatje over de geschiedenis van het eiland zit je er goed. De eigenaars van het restaurant kozen voor Maians, omdat ze het voormalige eiland eer aan willen doen.
Daarnaast kun je in de wijk El Born schoenen kopen van het Catalaanse merk Maians. De duurzame schoenen gemaakt van rubber zijn een klassieke replica van de schoenen zoals die destijds door vissers, zeelui en havenlieden uit de wijk gedragen werden.
Toeristisch strandparadijs
Inmiddels hebben de vissers grotendeel plaatsgemaakt voor hordes toeristen, die graag uitgebreid flanereren over de boulevard en La Rambla, uitgebreid zonnebaden aan zee of ongegeneerd loungen in een van de vele chirinquitos (lees: strandtenten). Toch is aan de basis niet veel veranderd: ook nu ben je er nog altijd op zijn plek voor zon, zee, strand, de ziltige zeegeur en heerlijke verse vis! Dat is de kracht van Barceloneta!
Maak zelf kennis met dit toeristisch strandparadijs. Aan het eind van La Rambla staat het beeld van Columbus, de ontdekker van Amerika vertrok vanaf de Catalaanse haven richting Las Americas. Vergeet ook het maritiem museum Museu Marítim niet, waar je leert over Barcelona als zeemacht van vroeger, nu en de toekomst. De uitgebreide scheepvaartcollectie is ondergebracht in het voormalige pand van koninklijke scheepswerven Reial Drassanes. Voor wie benieuwd is naar de Catalaanse havenarchitectuur aan het eind van de 19e eeuw, is het historisch museum van Catalonië, Museu
d'Història de Catalunya, een heuse aanrader.
De Duitse kunstenares Rebecca Horn schonk ter ere van de Olympische Spelen in 1992, haar kunstwerk Homenatge a la Barceloneta (Lees: Hulde aan de Barceloneta) aan de gemeente Barcelona. Het kunstwerk bestaat uit opgestapelde, roestvormige kubussen en is inmiddels een geliefde afspreekplek.
Bezienswaardigheden:
Hommage a Barceloneta
Estación de Francía
Museu d'Història de Catalunya
Colon monument
Museu Maritím
Hoe kom je er?
Wijk: Barceloneta
Metro: L4 Barceloneta