barcelona-bezienswaardighedenbarcelona-foodbarcelona-casa-battlobarcelona-park-guellramblas-barcelona

El Born: trendy feestvieren in de oude stad

Fashionististas, hippe jongeren en liefhebbers van de Catalaanse gastronomie opgelet! Waar je ook neerstrijkt in Barcelona, vergeet één ding vooral niet: de wijk El Born! Of je nu op zoek bent naar een exclusief kledingstuk van een hippe designer, het trendy nachtleven wil proeven in sfeervolle café´s en luxe cocktailbars of optimaal wilt genieten van de overheerlijke Catalaanse gastronomie. In het Middeleeuwse El Born, vind je het allemaal. Toch was het eens wel anders!

Barcelona_wijken-El-Bornk.jpgMiddeleeuwse straten
El Born ontstond in de 14e eeuw en was destijds een wijk van zeelieden, koopmannen en ambachtslieden. De wijk maakt onderdeel uit van Ciutat Vella, het oudste stadsdistrict van Barcelona. Hoedenmaker, Zilversmeden en Parfumeriezaken. Nog altijd doen de straatnamen herinneren aan de ambachten die hier destijds werden beoefend. De rijke lieden woonden in luxeuze kastelen in Carrer de Montcada op loopafstand van de stadsgildes. De literaire roman Kathedraal van de Zee van Ildefoso Falcones geeft goed weer hoe het leven in Barcelona er in de Middeleeuwen uitzag.

Louche achterbuurt

Momenteel is El Born dé plek voor de nieuwste trends op mode, cultuur of culinair gebied. Weinig doet vermoeden dat dit hippe stadsdeel van Barcelona tot aan eind jaren 80 van de vorige eeuw een louche achterbuurt was, welke je maar beter kon vermijden. Toen de stadsuitbreiding eenmaal een feit was en l´Eixample ontstond, trokken steeds meer welgestelden weg uit El Born, terwij de mindergestelden achterbleven. Zo groeide de wijk langzaamaan uit tot een louche achterbuurt met verwaarloosde, donkere middeleeuwse steegjes, waar weinig sfeer meer heerste.

Hippe wijk
Daar kwam pas verandering in toen Barcelona zich opmaakte voor de Olympische Spelen van 1992. De hele wijk werd grondig aangepakt om het verloederde uiterlijk tegen te gaan. Zo werd o.a. in de aangrenzende wijk La Ribera (die inmiddels samen is gevoegd met El Born) een nieuwe, trendy markt geopend, el Mercat de Santa Caterina. Al snel werden de veranderingen ook door de lokale bevolking en de nieuwe toestroom van toeristen opgepikt, waardoor ondernemers het aandurfden hier hun zaak op te starten. Zo veranderde de louche achterbuurt vrij snel in de allerhipste wijk van Barcelona!

Exclusieve designerboetieks
Op de Paseo del Borne langs de Kathedraal van de Zee, kun je heerlijk flaneren. Lekker neuzen in een van de exclusieve designersboetieks doe je in de kleine straatje om en nabij het Picasso Museum. Daar vind je volop  jonge modeontwerpers. Laat hier een hippe lederen tas of een stel eigenzinnige schoenen ontwerpen of kies een origineel kledingstuk uit één van de bijzondere designerboetieks uit deze wijk.

Elegante cocktailbars
Bachelorparty´s, een weekendje met vrienden of vriendinnen naar het strand en vervolgens het bruisende nachtleven in. Ook daarvoor zit je goed in El Born. Hier vind je sfeervolle cafés, disco´s en luxe cocktailbars waar je tot diep in de nacht van kunt genieten. Je kunt natuurlijk ook overdag even neerstrijken op een van de trendy terrassen.

Catalaanse gastronomie
Foodlovers kunnen hun hart ophalen aan heerlijk eten. Hier worden moderne restaurants, tapasbars, vegetarische restaurants en smaakvolle dagschotels afgewisseld met gastronomische hoogstandjes uit de regio. Laat je verrassen door het ruime aanbod, de creativiteit en de liefde waarmee het voedsel in de oude wijk bereid wordt. En zit je vol van al het lekkers, buik dan even lekker ongegeneerd uit in het stadspark Parc de la Ciutadella.

Bezienswaardigheden:
Kathedraal Santa Maria del Mar
Picassomuseum
Parc de la Ciutadella 
Café el Convent 

Hoe kom je er?
Wijk: El Born
Metro: L4 (Jaume I)
Barcelona_wijken-El-Borng.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Barcelona in 4K

Mooie impressie van Barcelona met drone en video